Naslovna // Kultura, Uncategorized // Duhovit odgovor Peđe Trajkovića na večito pitanje: Evo zašto gavran liči na pisaći sto

Duhovit odgovor Peđe Trajkovića na večito pitanje: Evo zašto gavran liči na pisaći sto

Promocija njegove jubilarne 50. knjige privukla je veliku pažnju poštovalaca stvaralaštva poznatog jagodinskog pisca za decu, a priređen je i kvalitetan muzički program

Poznati jagodinski pisac za decu Peđa Trajković promovisao je na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini prošlog utorka svoju jubilarnu, 50. knjigu, pod nazivom „Evo zašto gavran liči na pisaći sto“.

Kako je sam autor rekao, ovom knjigom nastavlja priču koju je započeo u svojim knjigama „Svakog petka utorkom i sredom“ i „Smešna strana sveta“. On je istakao da ovom, najnovijom knjigom pokazuje dokle je stigao u igri sa takozvanom „nonsens“ poezijom, kao i to da ona kao takva predstavlja značajan iskorak u toj vrsti literature:

-Teme u knjizi su vrlo zanimljive i lude i praktično – bilo kakve. Ja sam pokazao da mogu o bilo čemu da napišem zanimljivu i duhovitu pesmu. Inače, pitanje po kom je naslovljena knjiga je najčuvenije pitanje „nonsens“ literature koje ludi šeširdžija postavlja Alisi u čuvenoj knjizi Luisa Kerola i na koje ni do danas niko nije dao odgovor. Mnogi su u ovih 150 godina davali odgovore, pa sam i ja, kao čovek koji se bavio prevođenjem dela Luisa Kerola, smatrao za moralnu obavezu da i ja pokušam da odgovorim na ovo pitanje –rekao je Trajković između ostalog.

Foto: TV Kopernikus

Tokom predstavljanja knjige na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, pored autora, govorili su i Olivera KonstantinovićMaja AleksićGoran Stanković Ilijana Čutura. U muzičkom delu programa, pred brojnom publikom, nastupio je bend „Džem od jagoda“. Iako ga, kako kaže, jubileji poput ovog ne vesele, on se ne zaustavlja: i dalje piše, a ljubitelji Trajkovićeve književnosti njegovo novo stvaralaštvo moći će da pročitaju do kraja ove godine.

Peđa Trajković poznati je srpski pesnik, satiričar, karikaturista, ilustrator i dramski pisac. Pored knjiga za decu, napisao i je i one za odrasle, metodičke priručnike, bavio se i prevodima književnih dela, a njegov rad zastupljen je i u par antologija. Napisao je brojne drame za decu i odrasle, kao i dramske minijature. Osnivač je poznatog dečijeg kabarea “Šarena radionica”, a dobitnik je i velikog broja nagrada za svoj rad u različitim oblastima.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .