Naslovna // Društvo, Uncategorized // Mali i veliki maturanti otputovali na besplatno letovanje

Mali i veliki maturanti otputovali na besplatno letovanje

U Buljarice otišli učenici škola “Rada Miljković”, “Milan Mijalković” i “Vuk Karadžić”, dok su u Paraliju otišli učenici Elektrotehničko-građevinske škole “Nikola Tesla” i “Ekonomsko-trgovinske škole “Slavka Đurđević”. Projekat se sprovodi kontinuirano već 15 godina

Projekat besplatnog letovanja za sve svršene male i velike maturante uveliko je u toku. Naime, protekle sedmice, na besplatno letovanje otišle su grupe učenika iz tri osnovne i tri srednje škole. Na sedmodnevno letovanje u Buljarice su otišli svršeni osmaci škola “Rada Miljković” i “Milan Mijalković” iz Jagodine i “Vuk Karadžić” iz Glogovca, dok su na pet dana u Paraliju otišli maturanti srednjih škola “Nikola Tesla”, “Slavka Đurđević” i Gimnazije “Svetozar Marković”.

Lokalna samouprava grada Jagodine ovaj projekat uspešno sprovodi već 15 godina, a prema rečima zamenice gradonačelnika Jagodine Snežane Vukašinović, ova vrsta odmora svima puno znači:

-Ovo je prilika malim maturantima da se svi zajedno još jednom druže pred odlazak u srednje škole, pa je ovo letovanje jedan vid ekskurzije za sve njih. Posebnost ovog projekta vidim i u činjenici što su ovde i roditelji sa više dece, koja su, završavajući četvrti odnosno osmi razred, već letovala u Buljaricama, što je svakako velika pomoć grada kada je u pitanju kućni bužet naših sugrađana. Što se srednjoškolaca tiče, ovim mladim ljudima je to veoma značajno samim tim što su malo stariji, cveta ljubav, ali najviše zbog toga što završavaju srednju školu i svako će na svoju stranu. Krenuće na različite fakultete i odneće ih život na različite strane tako da će se viđati na godišnjicama mature, ali pretpostavljam da će se sećati ovog letovanja koje su dobili od lokalne samouprave –istakla je Vukašinović i svima poželela provod za pamćenje.

Profesori i nastavnici koji su krenuli na put sa učenicima smatraju da je besplatno letovanje lep poklon maturantima od Skupštine grada Jagodine za uspešno završeno školovanje, pogotovo danas u vreme kada ne može baš svako sebi da priušti letovanje:

-Posebnost ovog projekta je u tome što će oni tamo naučiti šta je kolektivan život, a na nama vaspitačima je obaveza da im obezbedimo što bolje uslove i pazimo na njih tokom sedmodnevnog letovanja –rekla je Vesna Milosavljević, direktorka Osnovne škole “Milan Mijalković” u Jagodini.

-To je baš lep gest lokalne samouprave koja našim maturantima obezbeđuje besplatno letovanje. Posle četvorogodišnjeg školovanja idu na zaslužen odmor, da se još malo druže, a posle toga nastaviće svoje školovanje na fakultetima –rekla je Vesna Ignjatović, profesorka u Ekonomsko-trgovinskoj školi “Slavka Đurđević” u Jagodini.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, sa učenicima na letovanje uvek kreću lekar, pripadnici obezbeđenja, ali i spasioci. Povratak ove grupe osnovaca očekuje se ove nedelje, 18. avgusta, a sledeća grupa osnovaca krenuće dan ranije, u subotu  17. avgusta, u osam časova ispred Muzeja voštanih figura. To će biti učenici osnovnih škola Goran Ostojić iz Jagodine, “Ljubiša Urošević” iz Ribara i “Joca Milosavljević” iz Bagrdana. Kada su srednjoškolci u pitanju, sledeća, 10. po redu grupa učenika, put Paralije otisnuće se u četvrtak 15. avgusta u 23 časa, i to će biti đaci koji su završili Gimnaziju “Svetozar Marković”. Njihov povratak u Jagodinu očekuje se u sredu, 21. avgusta u popodnevnim časovima, a dan ranije, 20. avgusta na petodnevni odmor u poznato grčko letovalište krenuće učenici Prve tehničke škole i Medicinske škole “Milutin Milanković”.

D. Miletić / T. Mitrović

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .