Naslovna // Tema dana, Uncategorized // Mladi harmonikaši oduševili publiku i žiri

Mladi harmonikaši oduševili publiku i žiri

17. po redu festival „Prva harmonika Srbije“ održan na letnjoj sceni izletišta „Potok“ u Jagodini. Tokom festivala, proteklog petka, proglašeno je šest najboljih u različitim kategorijama, a učestvovalo je više od 60 takmičara iz Srbije, ali i iz inostranstva

Prijavilo se 60 takmičara iz zemlje i inostranstva, a učestvovale su sve generacije harmonikaša

Zvuci harmonike orili su se proteklog petka u na letnjoj sceni izletišta „Potok“, gde je održan 17. po redu festival „Prva harmonika Srbije“. Organizator festivala je naš proslavljeni harmonikaš Bojan Nešić, a ovo je ujedno bio i 14. Memorijal posvećen Aleksandru Saši Todoroviću, harmonikašu i bivšem članu žirija, koji je tragično nastradao posle završetka trećeg festivala.

I ove, kao i prethodnih godina, prijavio se veliki broj takmičara, ne samo iz svih krajeva Srbije, već i iz dijaspore. Takmičilo se više od 60 harmonikaša u šest kategorija. Da se izabere najbolji harmonikaš, zajedničkim snagama potrudili su se, članovi žirija, legende sviranja na harmonici Ljubo Кešelj i Novica Negovanović, kao i estradni umetnik Radiša Urošević. U kategoriji „petlića“ pobedio je Miodrag Stanković iz Beča, dok je u konkurenciji „pionira“ pobedio Matija Stošić iz Beograda. Titulu najboljeg starijeg pionira poneo je Miloš Živojinović iz Mladenovca, dok je najboljim mlađim juniorom proglašen Dimitrije Cvetković, takođe iz Mladenovca. U konkurenciji juniora, pobedio je Nikola Spasojević iz Ivanjice, dok je apsolutni pobednik festivala Aleksandar Anđelković iz Surdulice.

Organizator Bojan Nešić nije krio zadovoljstvo zbog još jednog uspešno održanog festivala:
-Što sam obećao, to sam i ispunio. Drago mi je što ima puno takmičara, kako iz Srbije, tako i iz Evrope. Кao što znate, slogan festivala je „Dobrodošlica svima, pobeda najboljima“. Ove godine, nije bilo prvog, drugog i trećeg mesta. Najbolji su pobedili –rekao je Nešić sa zadovoljstvom.

Ljubo Кešelj, naš proslavljeni harmonikaš i član žirija, impresioniran je ovogodišnjom organizacijom, ali i ambijentom:
-Ja sam prvi put ovde. Mogu da vam kažem da sam oduševljen, da nešto ovako nisam video. Stvarno je poseban doživljaj biti ovde. Mnogo zavisi od organizacije, a ovaj festival je pravi pokazatelj kako se to radi. Ovako veliki odziv mladih harmonikaša vam sve govori –iskren je bio Кešelj.

Posetioci su uživali u odličnoj organizaciji festivala i mladim talentima koji su odlično pokazali svoje rukovanje ovim instrumentom. Prvi pobednik ovog prestižnog festivala, Aleksandar Кrsmanović, takođe je prisustvovao takmičenju, ali ovaj put ne na sceni, već u svojstvu posmatrača. On je takođe pohvalio organizaciju i renome koji ovaj festival uživa već godinama, zahvaljujući kom je i postao priznati harmonikaš. U revijalnom delu programa, nastupili su mnogi neafirmisani pevači, na čelu sa Draganom Savićem Gulom i njegovim orkestrom.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .