Naslovna // Uncategorized // Setvu ozimih strnih žita obaviti do 25. oktobra

Setvu ozimih strnih žita obaviti do 25. oktobra

Prema rečima stručnjaka, cene đubriva su otišle na gore. Ukoliko se proizvođači, odluče za setvu, prvo neka zaseju ječam i tritikale, jer dobro reaguju na raniju setvu

Foto: TV Kopernikus

Idealni rok za setvu ozimih strnih žita je 25. oktobar. Ukoliko se proizvođači opredele za setvu, prvo bi trebalo da zaseju ječam, tritikale, pa tek onda pšenicu. Prema rečima stručnjaka, ječam i tritikale dobro reaguju na tu neku raniju setvu:

-Ono što je vrlo bitno da se podseti je das u cene đubriva otišle mnogo na gore, čak dva puta više u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, bez mineralnih đubriva nema proizvodnje. Oranje ne bi trebalo da bude dublje od nekih 20 do 25 santimetara. Prilikom oranja, treba uneti i 200 kilograma šesnaestice po hektaru ili nekog drugog đubriva. To je neki minimum –rekao je Miodrag Simić, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Setvu treba obaviti deklarisanim semenom u apoteci i bitno je primeniti dozu koja je propisana od strane selekcionera, od 220 do 250 kilograma:

-Imamo te sorte koje su u apotekama. Veliki broj njih smo isprobali u našim ogledima i pokazale su odlične rezultate. Preporučio bih nekoliko: NS40S, zemunsku rosu, sobred, sostin, ingenio, baletka i tako dalje. To su sve sorte koje su priznate i koje su dale odlične rezultate –rekao je Simić.

Ukoliko posle setve zemljište ne bude bilo dovoljno vlažno, obavezna mera je i valjanje. Na taj način, seme će bolji prionuti, pre će nići i bolje će se ukoreniti, kažu iz Poljoprivredno-stručne i savetodavne službe u Jagodini.

D.M.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .