Naslovna // Vesti // Aktuelna rezidba voća: Otkloniti sasušene plodove i grančice

Aktuelna rezidba voća: Otkloniti sasušene plodove i grančice

Posle rezidbe, treba obaviti i tretiranje bakarnim ili plavim uljem, a najbolje je pred početak vegetacije, navode iz Poljoprivredne stanice u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Poljoprivredni proizvođači bi uveliko sada trebalo da obave rezidbu voća. Kod koštičavih voćnih vrsta gde je bilo monilije, preporučuje se  otklanjanjanje sasušenih grančica i plodova.

-Što se tiče jabučastih voćnih vrsta, treba da se otklone lastari zaraženi od ervinije amilavore, s tim da bi tu trebalo da se odradi i rezanje i tog nekog sasušenog dela, ali i da se odradi i rezanje tog nekog sasušenog dela, ali i da se odradi odstranjivanje tih nekih 20 do 30 santimetara, ako je to moguće –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Kada se rezidba završi, potrebno je obaviti tretiranje. Hoće li ono biti zimsko ili rano prolećno, zavisi od vremenskih prilika, a tretiranje najbolje efekte daje pred početak vegetacije.

-Što se tiče koštičavih voćnih vrsta, tretman može da se obavi do faze bubrenja pupoljaka, a kod jabučastih voćnih vrsta može i kasnije do faze miših ušiju. Za taj tretman, poljoprivredni proizvođači već znaju da treba da koriste plavo ili bakarno ulje. To su kombinovana ulja i imaju ili bakarni preparat u sebi ili mineralno ulje –rekla je Jeremić.

Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini istakli su da poljoprivrednici mogu i sami da naprave kombinacije bakarnih preparata i mineralnih ulja, a koji su dostupni na tržištu.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .