Naslovna // Vesti // Austrijski “Šibel” počeo sa izgradnjom fabrike u Jagodini

Austrijski “Šibel” počeo sa izgradnjom fabrike u Jagodini

Kamen temeljac za izgradnju austrijske fabrike ,,Šibel“ u Jagodini, koja će u prvoj fazi zaposliti 25 radnika a kasnije 100, je postavio predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma i Gvozden Dželatović: Foto A.D. Džudi

U Industrijskog zoni u Jagodini, prošlog petka, postavljen je kamen temeljac za izgradnju fabrike austrijske kompanije ,,Šibel“. Fabrika u Jagodini, površine oko 1.250 kvadrata, proizvodiće elektromehaničke komponente i za početak će zaposliti  25 radnika a u narednom periodu do 100 radnika. Ovo je još jedna važna investicija za Jagodinu i još jedna u nizu stranih kompanija koje već godinama uspešno posluju u jagodinskoj Industrijskoj zoni.

-Pre 11 godina ovde je bilo močvarno zemljište gde su poljoprivrednici uzimali zemlju u zakup i zbog velike količine vode svake druge godine su ubirali plodove. Tada niko nije verovao da će se ova močvara pretvoriti u industrijsku zonu. Mi smo krenuli u obilazak investitora i uspeli smo da ih dovedemo u Jagodinu u konkurenciji ostalih balkanskih zemalja. Danas ovde radi veliki broj fabrika, posebno iz Italije, koje zapošljavaju 1.500 radnika i zato se ova ulica i zove Italijanska ulica. Nekada je patriotizam bio nešto drugo, a danas za mene je patriotizam kada se zaposli i jedan radnik -rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma je sa vlasnikom kompanije Klausom Šibelom decembra prošle godine, u sedištu te kompanije u Beču, dogovorio investiciju u Jagodini. 

-Tada mi je Klaus Šibel rekao da oni kreću u dve velike investicije, jedna je u Beču, a druga u Jagodini. Oni će u prvoj fazi u Jagodini zaposliti 25 radnika, u drugoj će imati 50 i u trećoj fazi ukupno 100 radnika. Kompanija „Šibel“ je potpuno automatizovana sa najnovijom tehnologijom i izvozi svoje proizvode u 30 zemalja širom sveta. Preko puta ove fabrike, u halu od 6.000 kvadrata u ponedeljak stižu prve mašine nemačke kompanije „Fišer“, koja proizvodi auspuhe za BMW i šrafovsku robu i oni će zaposliti 300 radnika, a do kraja godine još dve kompanije počeće izgradnju svojih fabrika u Jagodini. Nastavljamo istim tempom i u narednom periodu i naš cilj je da se zaposle svi koji žele da rade – istakao je Marković. 

Foto: A.D. Džudi

Vrednost investicije je oko milion evra. Fabrika u Jagodini bi trebalo da bude završena do kraja godine a početkom sledeće godine počinje sa proizvodnjom, rekao je direktor fabrike ,,Šibel“ u Jagodini Gvozden Dželatović.

-Fabrika će da proizvodi elektromehaničke komponente koji će da se ugrađuju u proizvode firme ,,Šibel“ u Austriji. Sve ono što je fabrika kupovala i nabavljala od trećih lica sada će proizvoditi u Srbiji. Fabrika je imala kooperante u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Španiji. Vlasnik firme je odlučio da prekine sa tom saradnjom i da krene da proizvodi u svojoj fabrici. Odluka je pala na Srbiju i pametnim marketingom mi smo došli do toga da to bude u Jagodini. Najbolje uslove je dao naš grad i mi ćemo ovde proizvoditi te komponente koji će se ugrađivati u finalne proizviode u Austriji. Nadam se da ćemo za nekoliko godina i mi ovde moći da montiramo jedan kompletan sklop – naglasio je Dželatović.

Kamen temeljac su postavili i tako zvavanično označili početak radova predsednik Skupštine grada Jagodine i Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, direktor fabrike Šibel u Jagodini Gvozden Dželatović, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga i predsednik Okružnog i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Goran Milosavljević i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Jagodini Nikola Radosavljević. Svečanosti su prisustvovali predstavnici društvenog, političkog i privrednog života grada. 

J.L.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .