Naslovna // Vesti // Dobrodošlica svima, pobeda najboljima

Dobrodošlica svima, pobeda najboljima

 

17. festival „Prva harmonika Srbije“ u petak u izletištu „Potok“ u Jagodini. Prestižni harmonikaški festival biće održan 28. jula, a takmičiće se 60 prijavljenih harmonikaša iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva

Prestižni festival “Prva harmonika Srbije“ biće održan ovog petka, 28. jula, sa početkom u 18 časova, na letnjoj sceni izletišta „Potok“ u Jagodini. Festival se organizuje po 17. put, tradicionalno krajem jula svake godine, a učestvuje 60 takmičara iz svih delova Srbije, ali i inostranstva.Stručni žiri festivala sačinjavaće eminentni stručnjaci iz oblasti muzike, a to su: legenda harmonike Novica Negovanović, kompozitor Ljubo Kešelj i pevač narodne muzike Radiša Urošević. Takmičenje se odvija kroz šest kategorija: petlići, pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori i dueti, a biće dodeljeno 18 nagrada. Organizator festivala, poznati harmonikaš Bojan Nešić, ne krije zadovoljstvo i uzbuđenje zbog ovogodišnjeg takmičenja:
-Drago mi je da se čuju samo aplauzi i lepe reči. To dovoljno govori o festivalu. Zaista sam ponosan. Ne postoji lepše mesto za održavanje festivala od letnje scene u izletištu „Potok“ u Jagodini. Prezadovoljan sam brojem prijavljenih takmičara, koji se prijavljuju još od kraja prošle godine. Pobedniku će trijumf na ovom festivalu biti samo plus u karijeri –rekao je Nešić.
Ovogodišnji festival će po 14. put biti posvećen harmonikašu Saši Todoroviću, koji je bio predsednik žirija trećeg festivala. Naime, on je tragično nastradao po povratku sa festivala, te mu organizatori još jednom odaju počast ovim putem stavljajući do znanja da nisu zaboravili kakav je trag ostavio na harmonikaškoj sceni. Ove godine, prijavio se veliki broj takmičara, čak 60, iz skoro svih delova Srbije, ali i iz inostranstva: Austrije, Rumunije, Švajcarske, Nemačke…
Organizator ističe da je ovaj festival idealna prilika i da se afirmišu mladi svirači. Jedan od njih je i Aleksandar Krsmanović iz Loznice, koji je posle učešća na festivalu, imao prilike da svira na koncertu pevačice Svetlane Cece Ražnatović na Ušću, 2006. godine. Takođe, Nešić je rekao da pobeda na festivalu predstavlja svojevrsnu odgovornost, jer pobednik mora konstantno da se usavršava u budućnosti. Takođe, istakao je da se ove godine takmiči i dosta dece, za koju je, kako kaže, bitno da se upoznaju i druže.
Zanimljivo je da je žiri svake godine drugačiji i da se do sada niko nije ponavljao svojim učešćem. U revijalnom delu programa, pored manje poznatih pevačkih imena, nastupiće i Dragan Savić Gula sa svojim orkestrom, kao i manje poznata pevačka imena.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .