Naslovna // Vesti // Hitna služba u Jagodini: Kako bolje podneti nagle promene vremena?

Hitna služba u Jagodini: Kako bolje podneti nagle promene vremena?

„Savetujemo da hronični bolesnici redovno uzimaju svoju terapiju, a da astmatičari i hronični bolesnici izbegavaju izlazak po hladnom vazduhu“ rekla je dr Aleksandra Jovanović iz Hitne službe u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Protekli vikend u Jagodini je, prema rečima zaposlenih u Hitnoj službi u ovom gradu, bio miran. Nije bilo većih intervencija: kako u ambulanti, tako i na terenu, ali ni saobraćajnih nezgoda zbog kojih je trebalo da reaguju.

Ipak, s obzirom na to da je proteklog vikenda bilo toplo, a da se već ove sedmice najavljuje nagla promena vremena, lekari su dali nekoliko saveta svim pacijentima koji to teško podnose.

-Savetujemo pacijentima da redovnom uzimaju svoju terapiju. Ova promena tempetarure često kod hroničnih bolesnika izaziva glavobolje. Kod pacijenata sa hipertenzijom dolazi do čestih varijacija povećanog i sniženog pritiska. Astmatičari su takođe ugroženi, jer imaju česte napade. Savetujemo im da nose maske i da izbegavaju izlazak po hladnom vazduhu, ali to je savet i za sve građane, da poštuju mere. Kada je promena vremena, često su tu i drugi izazivači respiratornih infekcija u povećanom broju, te postoji rizik od oboljevanja –rekla je dr Aleksandra Jovanović iz Hitne službe u Jagodini.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .