Naslovna // Vesti // Ikona Svetog Nektarija Eginskog stigla u Jagodinu

Ikona Svetog Nektarija Eginskog stigla u Jagodinu

Akatist sa poklonjenjem i celivanjem moštiju služio je Episkop šumadijski Gospodin Jovan, a događaju je prisustvovao veliki broj vernika

Ikona Svetog Nektarija Eginskog u Jagodini

Ikona Svetog Nektarija Eginskog stigla je proteklog petka u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini. Tom prilikom, ikona je osveštana, a akatist sa poklonjenjem i celivanjem moštiju Svetog Nektarija Eginskog služio je Episkop šumadijski Gospodin Jovan.

Sudeći po velikoj posećenosti, bio je to veliki dan za sve pravoslavne vernike u Jagodini:

-Kult Svetog Nektarija Eginskog i njegova ličnost dosta su rasprostranjeni u našem narodu. Sada će to svakako biti na višem nivou, jer ćemo imati ikonu koja će biti prilog našoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Svako od naših sugrađana vernika, ali i svi oni koji dolaze, moći će da stanu pred ikonu i da se poklone i da prinesu Bogu molitve za svaku potrebu koju čovek ima. Sveti Nektarije je izuzetno poštovan pred ljudima koje je Bog stavio na najveća iskušenja, a to je bolest od raka i drugih teških bolesti. Mnogi naši sugrađani su odlazili na ostrvo Eginu kako bi se poklonili njegovim moštima, a odatle nose one divne utiske o njegovim čudima. Naši sugrađani su se molili Bogu za jedan ovakav dan, a Gospod nam ga je podario. Sveti Nektarije neka bude zastupnik građana, vernika i svih onih koji se budu pred ovom ikonom molili, a svaka iskrena molitva dolazi do Boga. Bog će nam te molitve uslišiti, jer on poznaje naša srca, našu dušu i na kraju krajeva – ono što nam je zaista potrebno –rekao je Milan Đorđević, sveštenik, tokom svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Događaju prisustvovao veliki broj ljudi

Sveti Nektarije Eginski rođen je 1. oktobra 1846. godine u Siliviriji, u istočnoj Trakiji, a kršten je 15. januara 1847. godine kada je dobio ime Anastasije. Osnovao je manastir na ostrvu Egina, nedaleko od Atine, gde je preminuo 1920. godine. Prema predanju, mnogi vernici su, moleći se Svetom Nektariju, uspeli da nađu spas od raka, paralize, Parkinsonove bolesti, a izlečili su se i oni koji su imali problema sa drugim bolestima.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .