Naslovna // Vesti // IN MEMORIAM: Dr Mileta Marković (26.12.1926 – 04.07.2020)

IN MEMORIAM: Dr Mileta Marković (26.12.1926 – 04.07.2020)

U subotu, 4.jula, oprostili smo se od našeg sugrađanina dr Milete Markovića. U ova turbulentna i stresna vremena vrlo je teško dočekati takvu starost. Podsećamo naše čitaoce o nekim osnovnim podacima o njemu.

Dr Mileta Marković


Rođen je 26.decembra 1926.godine u Jagodini u poznatoj trgovačkoj porodici, koju je osnovao njegov deda Mileta sa sinovima Markom i Momčilom. Deda je umro 1914.godine pa su poslove preuzeli sinovi. Svom prvorođenom sinu iz braka sa Jelenom Povrenović otac Marko dao je dedino ime. Mileta je osnovnu školu i gimnaziju završio u Jagodini. Posle oslobođenja Jagodine u oktobru 1944.godine nove vlasti su ,,oslobodile” porodicu Marković gotovo sve imovine. Ostavljen im je tek deo porodične kuće. Mileta je upisao studije ekonomije, a nešto kasnije i studije prava na Univerzitetu u Beogradu i sa uspehom diplomirao na oba fakulteta. Na Pravnom fakultetu je 1965.godine stekao zvanje doktora pravnih nauka.
Zbog komplikacija na plućima odlazi na lečenje u Zagreb gde mu lekari saniraju bolest, ali mu je srce zarobila Zdenka, profesorka nemačkog i engleskog jezika sa kojom ubrzo sklapa brak iz koga dobijaju sina Milivoja i ćerku Jasminu. Mileta polaže pravosudni ispit i radi u Кotarskom i Višem privrednom sudu, Izvršnom veću, Savetu za pravna pitanja pri Saboru Hrvatske i na zagrebačkom Sveučilištu. Bio je aktivan u organizovanju ,,Svetozarevih susreta” u Jagodini. Jedan je od osnivača Rotari kluba u Jagodini. Za svoj rad je odlikovan Ordenom rada sa zlatnim vencem, a nosilac je francuske Srebrne medalje za kulturu.
Posle penzionisanja svake godine dobar deo vremena provodi u rodnom gradu i bavi se pisanjem. Objavio je oko dve stotine stručnih i naučnih radova i tekstova. Do danas je napisao sedam knjiga :
-Trgovačka porodica Marković ( 2007. ); Ništavnost u građanskom procesnom pravu – doktorska disertacija ( 2008. ); Izabrane teme ( 2008. ); Moji susreti sa muzikom ( 2013. ); Mozaik – pregledi i pogledi ( 2015. ); Trgovačka porodica Marković – drugo dopunjeno izdanje ( 2015. ) i Pokušaji – literarni sastavi ( 2016. ).
Njagove knjige predstavljaju dragocena svedočanstva o ličnostima, događajima, običajima i prilikama u nekadašnjoj Jagodini.U svom pogovoru jednoj od njih sam njegov rad uporedio sa akademskim slikarom Vojkanom Veličkovićem, profesorom jagodinske gimnazije koji je na svojim platnima od zaborava sačuvao nekadašnji duh i šarm našeg grada. Dr Mileta Marković je rođen u nekadašnjoj Levačkoj ulici, danas ulici 7.jula, pa bi možda trebalo razmisliti da ona uskoro dobije njegovo ime.
Radomir Кošanin

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .