Naslovna // Vesti // Jagodinski penzioneri obavili jutarnju kupovinu

Jagodinski penzioneri obavili jutarnju kupovinu

Volonteri delili maske i rukavice i pomagali kupcima da prenesu torbe do taksi vozila, koja su ih besplatno prevozila do svojih kuća. Penzioneri prezadovoljni akcijom Skupštine grada i Centra za socijalni rad

Penzioneri zadovoljni snabdevenošću radnji

Osobe starije od 65 godina, novom uredbom Vlade Republike Srbije, mogu da izlaze napolje utorkom, petkom i nedeljom od 18 sati do 1 sat posle ponoći. Njihov boravak napolju može da traje najviše pola sata, a oni mogu da se kreću najviše 600 metara od svojih kuća. Ono što se nije promenilo je to da svi oni i dalje mogu da obavljaju kupovinu od 4 do 7 ujutru, kako bi bezbedno mogli da se snabdeju osnovnim životnim namirnicama. Takva situacija bila je i ovog petka u Jagodini.

Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini, zadovoljna je kako se ova akcija odvija:

-Grad je obezbedio i ovoga puta volontere koji pomažu građanima kako bi oni bezbedno preneli sve kupljene namirnice do taksi vozila, koje je takođe obezbedio grad i koja ih prevoze besplatno do svojih kuća. Možemo da kažemo da su pozivi opali u značajnoj meri. U početku smo imali i po 500 poziva dnevno. To su bili pozivi informativnog karaktera. Građani su imali potrebu da se informišu o novonastaloj situaciji i da dobiju upustva grada, ali određen broj poziva je bio i zbog humanitarnih paketa. Taj broj je značajno opao. To nam daje veru i nadu da smo dobro radili posao. Svi resursi su i dalje na raspolaganju građanima. Kol centar radi 24 sata dnevno sedam dana u nedelji. Svi oni koji imaju potrebu, mogu da nam se jave –istakla je Jakovljević.

Mladi volonteri na usluzi građanima

Volonteri su bili ljubazni i njihova angažovanost tog ranog jutra bila je na visokom nivou. Pre ulaska penzionera u market, delili su im zaštitne maske i rukavice, a po izlasku, pomagali su im  da svoje teške torbe pune kupljenih namirnica prenesu do taksi vozila, a koja su ih prevozila do svojih domova. Ovaj gest Skupštine grada Jagodine posebno je impresionirao one koji su pazarili tog jutra u jagodinskim marketima:

-Deca su fantastična, ljubazna i divna. Grad apsolutno misli na nas –rekao je jedan penzioner.

-Kriza polako prolazi i tu su mladi volonteri. Grad je izuzetan, ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi. Takva pažnja prema starijoj populaciji nije zabeležena u Evropi –bile su reči jednog gospodina.

-Nemam reči zaista. Hvala gradu Jagodini i predsedniku Draganu Markoviću Palmi, ali i ovim mladim ljudima. Dovoljno je da dođu do vrata, da pozvone i mi smo zadovoljni –rekla je vidno raspoložena jedna gospođa posle obavljene kupovine.

-Došao sam pešice. Kada sam dolazio bilo je lako, a sada je teže kada su pune torbe. Nemam reči koliko je ova pomoć super -rekao je jedan gospodin po ulasku u taksi vozilo.

Više od 200 maloprodajnih objekata bilo je dostupno svim građanima koji su tog jutra obavljali kupovinu na teritoriji grada Jagodine.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .