Naslovna // Vesti // Kontrola useva krompira u Pomoravlju: Nema prisustva bolesti

Kontrola useva krompira u Pomoravlju: Nema prisustva bolesti

“Iako su rezultati uzorkovanja negativni, radi se o bolesti koja može da izazove velike štete” rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj službi u Jagodini

U toku 2019. godine, služba za zaštitu bilja u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini radila je poslove po ovlašćenju Ministarstva u okviru programa mera zdravlja bilja za ovu godinu. Vršeni su vizuelni pregledi useva povrća, zasada voća i vinove loze. Najveći akcenat je bio na usevima krompira, zbog toga što ih u Pomoravskom okrugu nema puno. Vizuelnim pregledom nije utvrđeno prisustvo bolesti poput ralstonije i klavibaktera, a uzorci su uzimani i u skladištima krtog krompira. Prisustvo ovih bolesti nije utvrđeno, ali rađeno je uzorkovanje na postojanje latentne infekcije, posebno kada je u pitanju ralstonija. Uzorci su posle toga poslati u institut:

-Rezultati analize pokazali su da su uzorci negativni i da nema prisustva ovih bolesti na našem području. To je veoma bitno zbog toga što je to karantinska biljka koja može da izazove velike štete. Ako dođe to utvrđivanja te bolesti, na tim površinama se ne sme saditi krompir. Taj krompir nije za upotrebu. Vršeno je i uzorkovanje vode odakle se vrši navodnjavanje. Nastojimo da pokrijemo celo područje. Nekad uzorke uzimamo iz bunara, nekad iz reke, a nekad iz podzemnih voda. To su sve mesta odakle se koristi voda za navodnjavanje koja takođe može biti zaražena ovom bakterijom. Zbog toga smo radili uzorkovanje i nije bilo pozitivnih uzoraka –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini. 

Ona je takođe dodala da se radilo uzorkovanje i na prisustvo nematode u zemljištu. Rađeno je na pet parcela i nije utvrđeno prisustvo ove bolesti u usevima krompira.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .