Naslovna // Vesti // Na testiranju inteligencije samo osamnaestoro Jagodinaca

Na testiranju inteligencije samo osamnaestoro Jagodinaca

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana inteligencije MENSA Srbije organizuje testiranja u nekoliko gradova. U Jagodini je testiranje bilo u nedelju, na Fakultetu pedagoških nauka, a svoj koeficijent inteligencije htelo je da proveri osamaestoro Jagodinaca.

MENSA je najpoznatija svetska organizacija koja okuplja ljude natprosečne inteligencije. Dva odsto opšte populacije mogu da budu članovi ove organizacije, a to se, kako kaže psiholog Goran Tomin, radi testiranjem.
– Kandidati koji pokažu koeficijent inteligencije 148, ili veći, mogu da budu članovi MENSE. Testovi su logičkog tipa, nije potrebno obrazovanje i svako može da radi test u kom su figure koje se rotiraju u prostoru. Kandidat treba da shvati tu logiku i da, od ponuđenih figura, nastavljajući tu logiku, vidi koja figura je rešenje od osam ponuđenih odgovora – kaže Tomin, koordinator testiranja.

Uslov za članstvo u ovoj organizaciji je ostvaren rezultat izražen koeficijentom inteligencije većim od 130 po Vekslerovoj skali, odnosno 148 po Katelovoj skali. Prosečan koeficijent inteligencije je od 90 do 110, nadareni su oni koji imaju od 120 do 140, a rezultat od preko 140 ukazuje na osobe sa izuzetnom inteligencijom. Tokom trajanja Dana inteligencije testiranja će se obaviti u devetnaest gradova Srbije, a naredno je početkom novembra u Novom Sadu.
Od osamnaest kandidata, koji su se prijavili za testiranje u Jagodini, sedam je žena i jedanaest muškaraca i uglavnom su to bili đaci i studenti. Rezultati testiranja kandidatima stižu poštom, u roku od mesec dana, i poznati su samo zvančinom psihologu MENSE i licu koje je radilo test.

S. L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .