Naslovna // Vesti // Natalijina ramonda – Simbol stradanja Srba

Natalijina ramonda – Simbol stradanja Srba

 

UČENICI I PROFESORI ISTORIJE JAGODINSKE GIMNAZIJE OBELEŽILI DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Natalijina ramonda je i simbol stradanja Srba u ovom ratu

Učenici jagodinske gimnazije, sa svojim profesorkama istorije Zvezdanom Petrović i Anom Stanković, su i ove godine podsetili građane Jagodine na državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11.novembar, čiji je simbol cvet Natalijina ramonda.

Oni su građanima delili flajere sa slikom cveta i pričali im o ovom značajnom datumu srpske istorije.

-Svake godine izvodimo učenike gimnazije da podele Natalijinu ramonde u cilju popularizacije ovog državnog praznika jer je zaista jako važno da naši ljudi znaju da je reč o primirju u Prvom svetskom ratu, a pogotovo jer ove godine obeležavamo 100 godina od oslobođenja – rekla je profesorka istorije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković“ Zvezdana Petrović.

Cvet Natalijina ramonda, nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović jer je otkriven u vreme vladavine kralja Milana Obrenovića, u okolini Niša 1884.godine. Simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Natalijina ramonda je i simbol stradanja Srba u ovom ratu.

-Natalijina ramonda je cvet koji i kada se osuši može da se zalije i ponovo iznikne, što je simbolika stradanja Srba u Prvom svetskom ratu. U tom ratu je trećina vojno sposobnih muškaraca izgubila život tako da Natalijinom ramondom želimo da pokažemo kako se Srbija kao feniks iz pepela podigla nakon Prvog svetskog rata – objasnila je profesorka istorije Ana Stanković.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11.novembra.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .