Naslovna // Vesti // Obeležavanje Svetosavske nedelje u Jagodini

Obeležavanje Svetosavske nedelje u Jagodini

Pored svečane akademije, biće održano i takmičenje dece u kazivanju stihova duhovne poezije, promocija knjiga, praznično bdenije, kao i dva Svetosavska koncerta

Mnogobrojne ustanove uključile su se u obeležavanje 18. Svetosavske nedelje

Jagodinske crkvene opštine, veroučitelji tog grada, u saradnji sa osnovnim, srednjim školama i Fakultetom pedagoških nauka, a uz podršku Školske uprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije tradicionalno, nizom različitih manifestacija obeležavaju  27. januar, praznik Svetog Save. I ove godine, priređen je bogat i raznolik program povodom obeležavanja 18. Svetosavske nedelje u Jagodini.

U sredu 22. januara, u Osnovnoj školi „Goran Ostojić“ u Jagodini, biće održan Svetosavski koncert učenika osnovnih i srednjih škola. Koncert počinje u 18 časova.

Sledećeg dana, u četvrtak, 23. januara, u 12:30, biće održano tradicionalno kazivanje stihova duhovne poezije. U takmičenju, koje će biti održano u Osnovnoj školi „Goran Ostojić“ u Jagodini, učestvovaće učenici osnovnih škola. Istog dana, u 18 časova, u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Jagodini, biće održana promocija knjiga: „Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava D. Popovića (1881 – 1966)“ i „O Bagrdanu i Bagrdancima“. Tokom promocije govoriće: Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, dr Miloš Ković, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nemanja Dević, doktorand i istraživač saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Petak, 24. januar, rezervisan je za Svetosavski koncert Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“. On će biti održan u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini sa početkom u 19 sati.

U nedelju, 26. januara, u Hramu Svete Petke u Jagodini, u 16 časova biće održano praznično bdenije. Njega će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan. Istog dana, u 19:30, u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini, biće održana svečana Svetosavska akademija koja će nositi naziv „To smo mi, Svetog Save, sinovi i kćeri“.

U ponedeljak, 27. januara, na Savindan, u svim jagodinskim hramovima biće služena Sveta Liturgija, sa početkom po ustaljenom redu.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .