Naslovna // Vesti // Odrzan sastanak gradskog odbora za formiranje stranke “Zajedno za Srbiju”

Odrzan sastanak gradskog odbora za formiranje stranke “Zajedno za Srbiju”

U Jagodini je prošle sedmice održan sastanak Gradskog inicijativnog odbora za formiranje stranke Zajedno za Srbiju, kome je prisustvovao i šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju u Skupštini Srbije Dušan Petrović. Odbornici Demokratske stranke u Skupštini grada Jagodina Goran Petrović, Slavica Dejković i Boris Đorić preći će u Zajedno za Srbiju kao i dve članice Gradskog veća

Petrović je rekao da će politička organizacija Zajedno za Srbiju uskoro postati politička stranka. On je ocenio da održavanje prevremenih izbora u Srbiji zavisi od toga da li parlamentarna većina ima 126 poslanika ili ne i da će se vrlo brzo dobiti odgovor na to.

Nekadašnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Jagodini i odbornik u jagodinskoj skupštini Goran Petrović je rekao da će odbornička grupa od tri odbornika preći u Zajedno za Srbiju kao i dve članice Gradskog veća. Dosadašnji odbornici DS-a u lokalnom parlamentu su Goran Petrović, Slavica Dejković i Boris Djorić.
Slavica Dejković je rekla da u inicijativnom odboru u Jagodini ima 11 članova, a još 30-ak članova DS-a se priključilo ovom pokretu. Ovo je prvi odbor u Pomoravskom okrugu, a naredni će biti formiran u Paraćinu.
Dušan Petrović je, ovom prilikom, rekao da je plan da se napravi bolje uređenje u Srbiji, da Srbija postane zemlja jednakih šansi za sve.

– Kao što Vojvodina ima svoju skupštinu, vladu, buxet, Beograd ima skupštinu, vladu i svoj buxet, smatramo da i ovaj deo Srbije, ispod Save i Dunava, od Preševa do Bubanj Potoka, od Užica do Kladova i Zaječara treba da ima srednji nivo vlasti, da ima odgovornu izvršnu vlast. To nije federalizacija države nego regionalizacija. Tako ćemo biti sposobniji da koristimo velika prirodna bogatstva i veliki ljudski potencijal – rekao je Petrović.
Petrović smatra da je Srbija centralizovana državu i da to nije dobro.

– Sada je vreme da to menjamo. Prosveta, zdravstvo, socijalna politika, ekononska politika, po našem uverenju, treba da bude na srednjem nivou vlasti, a država da se bavi spoljnim poslovima, odbranom, bezbednošću, policijom, pravosuđenm, monetarnom politikom – kazao je Petrović.

Poslanički klub Zajedno za Srbiju u Narodnoj Skupštini ima šest poslanika.

J. Zdravković
Foto: A. Dobrosavljević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .