Naslovna // Vesti // OS “Rada Miljkovic” na realnim susretima u Kostolcu

OS “Rada Miljkovic” na realnim susretima u Kostolcu

U okviru projekta Profesionalna orijentacija u Srbiji, Nemačke vladine organizacije za internacionalnu saradnju – GIZ, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva omladine i sporta, OŠ „Rada Miljković”, kao mentorska škola u projektu, organizovala je realne susrete u Kostolcu: termoelektrana, površinski kopovi i arheološko nalazište. Vršnjački tim, sedmaci i osmaci ove mentorske škole, zajedno su sa vršnjačkim timovima iz OŠ „Milan Milković” i OŠ „Goran Ostojić” realizovali i ovu partnersku akciju.

Učenici su sa svojim nastavnicima prisustvovali međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Tehnološke inovacije za održivu proizvodnju energije”. Organizator je Fondacija DANA iz Požarevca i Centralna Evropska Inicijativa u saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija iz Požarevca. Konferencija je realizovana u periodu 3 – 5. april 2013. godine u naučnom centru DOMUS Viminacijuma – Stari Kostolac.

Skupu je prisustvovalo 10 predstavnika zemalja članica Centralne Evropske Inicijative. Imao je za cilj da popularizuje i promoviše obnovljive izvore energije. Pored učešća na skupu, učenici su imali realni susret sa procesom rada na površinskim kopovima za iskopavanje lignita kao i u termoelektrani Kostolac B. Osim toga posetili su i arheološko nalazište Viminacijum i mogli su da vide civilizacijske tekovine starorimskih kupatila sa podnim grejanjem.

Bila je to prilika za vršnjačke timove da stave u funkciju svoje veštine raspitivanja o zanimanju predavač, naučni radnik, organizator konferencije, turistički vodič, rudar, tehničar, inženjer, arheolog, kustos muzeja…
Jedan od ciljeva konferencije bio je podizanje naučne kulture mladih kroz upoznavanje sa novim tehnološkim rešenjima koja se primenjuju u generaciji energije. Neophodno je stvaranje nove energetske kulture usmerene na korišćenje obnovljivih izvora energije.

Učenici i nastavnici bili su u prilici da čuju izlagače sa Instituta Vinča, Uprave za energetiku Grada Beograda i Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požerevcu. Svoja najnovija rešenja, koja se primenjuju u korišćenju energije sunca, vetra i biomase, izneli su i predavači iz Austrije, Italije, Rumunije, Ukrajine, Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske. Mogli su da vide projekte studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Požarevca.

Posebno zadovoljstvo bilo je predstavljanje pobedničkih radova učenika koji su učestvovali na konkursu „ENERGIJU ŠTEDIM JA VIŠE VREDIM”. Ovaj konkurs već nekoliko godina raspisuje EGŠ „Nikola Tesla” iz Jagodine. Prezentacija ovih radova na međunarodnoj konferenciji dokazuje važnost koja se u svetu pridaje tom problemu.

Bilo je ovo od velikog značaja naročito posle saznanja da je termoelektrani, za samo jedan sat rada, potrebno čak 60 tona uglja. U projektu Profesionalna orijentacija u Srbiji, kroz tim za profesionalnu orijentaciju na lokalu TIPO uključene su, osim EGŠ „Nikola Tesla” i ETŠ „Slavka Đurđević”, Prva tehnička i medicinska škola „Milutin Milanković”. Ove škole su već u toku prošle školske godine otvorile svoja vrata osnovcima.

Zahvaljujemo se gradskoj upravi na podršci aktivnostima u projektu, a posebno na obezbeđivanju prevoza do Kostolca.

Zvezdana Petrović, član školskog tima OŠ „Rada Miljković”
u projektu za Profesionalnu orijentaciju u Srbiji

Foto: A. Dobrosavljević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .