Naslovna // Vesti // Palma: Da su Srbija i Vučić vodili računa o svemu što je EU govorila, sada bi bili ekonomski najnerazvijenija država na Balkanu

Palma: Da su Srbija i Vučić vodili računa o svemu što je EU govorila, sada bi bili ekonomski najnerazvijenija država na Balkanu

“EU stalno traži nešto novo od Srbije, a Srbija je sve svoje međunarodne obaveze ispoštovala” rekao je Marković tokom sastanka sa Harisom Teoharisom, ministrom turizma Grčke

Palma i Teoharis tokom sastanka: Foto Jedinstvena Srbija – zvanična stranica stanke (Facebook)

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i počasni konzul Grčke u Srbiji, u dva navrata se sastao sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom tokom njegove posete Beogradu. Prvo su se sastali u Skupštini Srbije gde je održan sastanak poslanika parlamentarne grupe prijateljstva Srbija – Grčka, a potom je Marković sa Teoharisom imao sastanak u hotelu „Metropol“ o predstojećem otvaranju granica Grčke za građane Srbije. Marković je istakao tom prilikom da iako je Grčka članica EU, da po nekada treba da pokaže i svoju autonomiju:

-Države EU koje nisu naklonjene Srbiji stalno nam zameraju što smo napravili ekonomskih saradnju sa Kinom, što nismo hteli da uvedemo Rusiji sankcije, Evropa zamera Vučiću što je bio kod Trampa u Beloj kući, ali da znate, da su Srbija i Vučić vodili računa o svemu što je EU govorila, mi bi smo sada bili ekonomski najnerazvijenija država na Balkanu. I upravo ta ljubomora u EU je sve vreme prisutna, stalno traže nešto novo od Srbije a Srbija je sve svoje međunarodne obaveze ispoštovala kao kandidat za ulazak u Evropsku uniju. Bugarska je članica EU a otvorila je granice za srpske turiste, Turska nije članica EU ali su i oni otvorili svoje granice za turiste iz Srbije kao i Albanija. Ja sam javno pozvao građane Srbije da ne idu više na more u Crnu Goru i preusmerio sam ih da na more idu u Grčku. To sam uradio jer Crna Gora sve vreme radi protiv interesa Srbije, pa su išli čak dotle da su hteli kao država da otmu imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Vi trebate da gledate svoj ekonomski interes pre svega , pa tek onda interes EU. Treba da sarađujete sa svima, da dovodite investitore iz čitavog sveta i naravno da otvorite granice za turiste iz Srbije. Nama je kao i vama jasno da će ovaj virus trajati i sledeće godine, i da vi nama sada kažete da će turisti iz Srbije za 15 dana moći da putuju u Grčku uz PCR test ili sa potvrdom o vakcinaciji. Ali treba da priznate sve vrste vakcina, bez obzira koja država ih proizvodi jer su sve vakcine dobre i ispitane. Moćne države EU , kojima ste konkurencija, hoće ekonomski da vas oslabe, kako bi vi bili samo njihovi izvršioci –zaključio je Marković tokom sastanka.

Teoharis je tom prilikom izjavio da Grčka otvara granice za sve građane Srbije:

-Ovo leto će biti bolje nego ono od prošle godine. Srbi mogu da očekuju da dođu u Grčku. Kao što smo već rekli, otvorićemo granice 14. maja zvanično, ali pre toga ćemo probno otvoriti granice i za građane Srbije. Moći ćete ući u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, negativnim PCR testom ili brzim antigenskim testom. Mi čekamo srpsku braću da dođu i da uživaju u sigurnom okruženju u Grčkoj –rekao je Teoharis.

Sastanku u Narodnoj Skupštini Republike Srbije prisustvovali su i ambasador Grčke u Srbiji gospodin Djakofotakis i predsednik  parlamentarne grupe prijateljstva Srbija – Grčka Veroljub Arsić kao i poslanici članovi ove parlamentarne grupe.
U večernjim satima predsednik Marković je imao sastanak tet – a tet sa ministrom Teoharisom, sa kojim je razmenio mišljenja o predstojećem otvaranju granica Grčke za građane Srbije. 

Marković i Teoharis razmenili su i prigodne poklone po završetku sastanka. 

S.G.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .