Naslovna // Vesti // Počelo drugo polugodište: Korona diktira način rada

Počelo drugo polugodište: Korona diktira način rada

Mlađi osnovci pohađaju časove u školskim klupama, stariji osnovci i srednjoškolci po kombinovanom modelu: jedan dan u školi, drugi dan putem interneta.

Foto: TV Kopernikus

Drugo polugodište u jagodinskim osnovnim i srednjim školama počelo je pretprošlog ponedeljka, a nastava se izvodi u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom. Mlađi osnovci pohađaju časove u školskim klupama, dok stariji osnovci, od petog do osmog razreda, i srednjoškolci slušaju nastavu po kombinovanom modelu: jedan dan u školi, drugi dan putem interneta.

Veliki broj učenika i prosvetnih radnika pozitivno je na korona virus, ali iz uprava obrazovnih ustanova u Jagodini istakli su da daju sve od sebe kako bi se nastava izvodila uprkos svemu.

-Mi smo ovaj model nastave primenjivali cele prošle godine: i na početku polugodišta, pa smo pri kraju godine svi prešli na neposredan rad sa đacima. Evo sada ponovo zbog epidemijskih mera idemo na kombinovani model rada. Jedan dan đaci idu u školu, a drugi dan uče na daljinu, putem interneta. Dokle ćemo primenjivati taj model, videćemo. Korona više remeti nastavu profesorima. Proces nastave se može izvoditi, nažalost, i bez nekog deteta, a bez nastavnika je to malo teže. Problem je što se situacija menja iz sata u sat. Prvog dana smo krenuli i četiri profeosra je bilo odsutno iz nastavnog procesa, a u toku dana se javilo još dvoje koji nisu u mogućnosti da izvode nastavu. Probali smo da njihovo odsustvo nadoknadimo koliko god je bilo moguće preko rasporeda i zamena –rekao je Miroslav Veljković, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Slična situacija je i u Osnovnoj školi „17. oktobar“ u Jagodini.

-Počelo je normalno, onako kako je planirano kalendarom po uputstvima Ministarstva prosvete. Imamo malo zaraženih učenika, ali više od 20 njih je u izolaciji zbog roditelja, braće i sestara. Što se nastavnika tiče, četvoro njih je zaraženo –rekla je Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini.

Uprkos otežavajućim okolnostima izazvanim korona virusom, u jagodinskim osnovnim i srednjim školama kažu da će sve učiniti da u potpunosti ostvare plan i program predviđen za drugo polugodište ove školske godine.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .