Naslovna // Vesti // Poljoprivredna služba u Jagodini: Nemamo uslove za sistem krava-tele

Poljoprivredna služba u Jagodini: Nemamo uslove za sistem krava-tele

“Naši poljoprivrednici će dobijati 25 hiljada dinara po omatičenom grlu, ali ovaj program njih ne dotiče” rekla je Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj službi u Jagodini

Prema rečima savetodavaca u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini, od 6. januara od 29. maja važiće novi pravilnik o subvencijama za poljoprivrednike. Što se stočara tiče, oni koji imaju do dva hektara obradive površine i 19 krava, moći će da koriste njihove  subvencije. Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini, istakla je i neke važne detalje koji se tiču sistema krava-tele i subvencija vezanih za taj program:

-U Pomoravskom okrugu nema takve proizvodnje. Kod sistema krava-tele, u pitanju su tovna grla rase hereford, koje u Pomoravskom okrugu nema. Naši poljoprivrednici će i dalje dobijati 25 hiljada dinara po omatičenom muznom grlu, ali ovaj program njih ne dotiče. Danas je vrlo isplativo baviti se proizvodnjom tih tovnih grla, ali što se tiče sistema krava-tele, mi nemamo baš uslove, zato što iziskuje ispašu –istakla je Lazarević.

Što se ostalih subvencija tiče, stočari će i dalje dobijati 15 000 dinara po tovnom grlu.  Potrebno je da predaju junad u klanicu i kada dobiju papire, mogu da dođu u Poljoprivrednu službu u Jagodini gde će im biti napisan zahtev. Za krave koje daju telad za tov dobija se 20.000 dinara po grlu, a detaljnije informacije oko pravilnika, zainteresovani mogu dobiti u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .