Naslovna // Vesti // Povećan obim posla u hitnoj pomoći

Povećan obim posla u hitnoj pomoći

 

 

Kada su visoke temperature obim posla u Hitnoj pomoći u Jagodini se poveća za oko 30 odsto, kaže dr Ivica Milić

Nakon nekoliko prijatnih dana sa temperaturom do 29 stepeni, meteorolozi opet, od sredine ove sedmice, najavljuju tropske temperature. Kako se hronični pacijenti ali i oni zdravi trebaju ponašati tokom velikih vrućina razgovaramo sa lekarom Hitne pomoći u Jagodini dr Ivicom Milićem.

Početkom jula, kada su bile one tropske temperature koje su se kretale čak i do 40 stepeni, lekari Hitne pomoći u Jagodini imali su više posla nego inače.

-Obim posla je bio povećan za tridesetak odsto u odnosu na drugi period godine, na primer proleće ili jesen. Visoke temperature loše utiču na stariju populaciju i na hronične pacijente kao što su hipertoničari, srčani bolesnici, dijabetičari. Zato su se oni u većem broju javljali za pomoć. Poslednjih nekoliko godina povećan je broj onkoloških pacijenata tako da se i oni javljaju jer im smetaju visoke temperature – rekao je dr Ivica Milić.

Krajem prošle sedmice temperature su bile niže tako da se malo smanjio obim posla u Hitnoj pomoći u Jagodini.

-Jeste se malo smanjio obim posla, ali i dalje radimo punom parom i imamo puno pregleda. Za 24 sata imali smo 113 pregleda u ambulanti i 22 na terenu u Jagodini i okolnim selima – kazao je dr Milić.

Što se tiče savete, pre svega treba se pridržavati higijensko-dijetetskog režima koji je preporučio izabrani lekar.

-Ishrana treba biti adekvatna, treba konzumirati laganu hranu, ne masnu, slanu i začinjenu. Treba unositi dovoljno tečnosti, vode i negaziranih bezalkoholnih pića, treba izbegavati alkohol. Zatim treba izbegavati boravak napolju od 10 do 18 sati. Odeća treba biti adekvatna a to znači pamučna i treba zaštiti glavu kapom, šeširom. Ako već ljudi moraju negde da izađu obavezno treba poneti vodu – poručio je dr Milić.

Leto je vreme godišnjih odmora i ima manje medicinskog osoblja u domovima zdravlja i bolnicama.

-Uvek je preko leta malo teže napraviti raspored jer su kolege na godišnjim odmorima ali mi smo se navikli na takav tempo i sve stižemo da uradimo. Svi pacijenti koji imaju bilo kakve tegobe, mogu da dođu  u Službu hitne pomoći ili mogu da pozovu pa će naš dispečer da da savet ili da ekipa izađe na teren ukoliko je ozbiljniji slučaj – rekao je na kraju razgovora dr Ivica Milić.

Tokom leta obično ima i više saobraćajnih nesreća ali tokom jula to nije bio slučaj na području Jagodine.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .