Naslovna // Vesti // Preminuo Dobrica Milićević (1937 – 2020)

Preminuo Dobrica Milićević (1937 – 2020)

Sahrana će biti održana u četvrtak 9. aprila u 11:30 na jagodinskom groblju

Dobrica Milićević

Jagodinski novinar, prvi spiker, reporter i urednik nekadašnjeg Radio Svetozareva Dobrica Milićević preminuo je utorak u Jagodini, 7. aprila, u svojoj 83. godini života.

Milićević je rođen u Majuru 3. oktobra 1937. godine, gde mu je otac bio prosvetni radnik i direktor škole. Novinartsvom je počeo da se bavi kao vojnik u listu „Za pobedu“ Treće armije sa sedištem u Skoplju. Posle vojnog roka nastavio je studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali se pre završetka vratio svome gradu, kada je osnovana radio stanica 1962. godine. U tadašnjem Radio Svetozarevu bio je prvi spiker, reporter i urednik sve do 1974. godine, kada odlazi u Radio Beograd u kojem je radio punih 25 godina do odlaska u penziju.

U Radio Beogradu obavljao je više dužnosti, od voditelja do redaktora i urednika, da bi posle nekoliko godina bio postavljen za odgovornog urednika informativnog programa, kasnije i za zamenika glavnog i odgovornog urednika informativnog programa, kasnije i za zamenika glavnog i odgovornog urednika. Za radio stvaralaštvo dobio je sva priznanja sve do Ordena zasluga za narod i najvišeg staleškog priznanja „Dimitrije Davidović“ za uređivanje Radio Beograda.

Dobrica Milićević objavio je više zapaženih radio i televizijskih emisija, dokumentarnih televizijskih reportaža i nekoliko filmova o najznačajnijim manastirima Srbije i Rusije. Napisao je šest knjiga, od kojih je najveći broj posvećen događajima u Rusiji. Posebno je zapažena serija njegovih televizijskih filmova i knjiga o legendarnom pesniku Sergeju Jesenjinu.

U svome gradu vratio se i svojoj prvoj ljubavi pozorištu, u kome je 15 godina bio umetnički direktor festivala „Dani komedije“. Za doprinos pozorišnoj umetnosti uručena mu je i Oktobarska nagrada grada Jagodine.

Nagradu za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije dodelio mu je Klub novinara Pomoravlja 3. maja 2018. godine u centru Jagodine, na Svetski dan slobode medija.

Sahrana će biti održana u četvrtak 9. aprila na jagodinskom groblju.

LJ.V.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .