Naslovna // Vesti // Preminuo otac Nebojša Mladenović (1970. – 2021.)

Preminuo otac Nebojša Mladenović (1970. – 2021.)

Opelo visokoprečasnom ocu Nebojši služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan sa sveštenstvom Namesništva beličkog, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u nedelju, 21. marta 2021, u 13 sati.

Protojerej-stavrofor Nebojša Mladenović (1970. – 2021.)

U petak, prve sedmice Vaskršnjeg posta, 19. marta 2021. godine, nakon duge i teške borbe sa bolešću, upokojio se u ljubavi Božijoj protojerej-stavrofor Nebojša Mladenović iz Jagodine, namesnik Beličkog arhijerejskog namesništva Eparhije šumadijske i starešina Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

Opelo visokoprečasnom ocu Nebojši služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan sa sveštenstvom Namesništva beličkog, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u nedelju, 21. marta 2021, u 13 sati.

Otac Nebojša rođen je 23. maja 1970. godine, od oca Dragiše i majke Anice, u Jagodini, gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Nakon diplomiranja na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1995. godine, zapošljava se kao mašinski inženjer u fabrici „Elmos“ u Jagodini. Osetivši neutoljivu duhovnu žeđ i želju da spozna istine koje se otkrivaju samo onima koji „ostave sve i pođu za Hristom“, po blagoslovu i na predlog blaženopočivšeg episkopa šumadijskog Save, upisao je studije na pravoslavnom Bogoslovskom institutu. U čin đakona rukopoložen je 26. novembra 2000. godine i postavljen na službu u Crkvi Svetog Pantelejmona u Stanovu, u Kragujevcu, a nakon godinu dana premešten, po blagoslovu administratora šumadijske eparhije Episkopa Vasilija (Kačavende), 25. januara 2002, u Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u svom rodnom gradu. U sveštenički čin, 11. septembra 2005. Godine, u Manastiru Jošanica, rukopoložio ga je Episkop šumadijski gospodin Jovan, a odlukom njegovog Preosveštenstva Vladike Jovana 15. januara 2010. postaje i starešina jagodinske saborne crkve.
Odgovornost, posvećenost službi i ljubav prema sveštenom pozivu prepoznata je, kako od strane njegove braće klirika, tako i od vernog naroda koji je osetio neiscrpnu energiju i nesvakidašnju predanost svoga pastira. Krajem 2010. godine postavljen je za arhijerejskog namesnika beličkog. Svestan važnosti misije crkve bio je izuzetno aktivan u medijskom radu, organizovanju gostovanja i predavanja naših najistaknutijih teologa, profesora fakulteta, uglednih istoričara i književnika. Jedan je od pokretača Svetosavske nedelje u Jagodini.

Uprkos dijagnostifikovanoj teškoj bolesti, nakon iscrpljujućih perioda lečenja, otac Nebojša se, čim bi mu zdravstveno stanje to dozvolilo, uvek iznova vraćao svojim obavezama i služenju u parohiji, sledeći krstonosni put i svedočeći svojom žrtvom da je istinski Hristov samo onaj koji da svoj život za druge. Otac Miško, kao su ga sa ljubavlju oslovljavali njegovi prijatelji i parohijani, ostaće upamćen u srcima mnogih po duhovnim utehama i nadahnutim propovedima koje je proiznosio na redovnim bogosluženjima u hramu Svetih apostola u Jagodini.

Iza sebe je ostavio majku Anicu, suprugu Draganu i tri kćeri Anđelu, Milicu i Mariju.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .