Naslovna // Vesti // Rasađivanje paprike na otvoreno: Podviti zemljište i zalivati kalijum-sulfatom

Rasađivanje paprike na otvoreno: Podviti zemljište i zalivati kalijum-sulfatom

“Prilikom rasađivanja, treba raditi kada je manje sunca, a više oblačno. Kada se formiraju plodovi, zemljište jednom nedeljno tretirati kalcijumom” rekao je Dragan Mijušković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini

Trenutno je aktuelno rasađivanje paprike na otvorenom prostoru. Poljoprivrednici su, pre iznošenja napolje, skinuli folije kako bi se ona adaptirala na uslove spoljne sredine. Prema rečima Dragana Mijuškovića, savetodavca za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini, prilikom rasađivanja treba birati dane sa manje sunca, te je bolje raditi to kada je oblačno:

-Parcele na kojima se se rasađuje paprika bi trebalo da budu zalivene. Poljoprivredni proizvođači u toku prethodnog dana, u večernjim satima, trebalo bi da načupaju rasad. Ukoliko neko kasni, taj rasad bi trebalo da bude zaliven kalijum sulfatom jer je bolji prijem kod biljaka i one su otpornije na stresnije uslove spoljne sredine. Prilikom rasađivanja, treba dobro podviti zemljište jer je sada radna snaga u deficitu, tako da veliki broj radnika koji dođe mnogo manje vodi računa. Ukoliko su parcele veće, treba proveravati, bolje i pažljivije raditi i manje uraditi, nego raditi stihijski veću površinu –rekao je Mijušković.

Posle sedam dana, najčešće ide posađivanje jer prijem biljaka nije stoprocentni. Kada je navodnjavanje u pitanju, ko ima sistem kap po kap, treba dati hraniva za ukorenjavanje sa izraženim sadržajem fosfora:

-Ukoliko nema sistema kap po kap, može se odmah ići na neku varijantu sa azotom od nekih tri do četiri kilograma po aru ili 300 do 400 kilograma po hektaru. Svi znamo da su ozbiljniji proizvođači već prilikom osnovne obrade uneli neka hraniva koja su potrebna. Na osnovu agrohemijske analize tu idu neke šesnaestice, 400-500 kilograma po hektaru. Na zemljištima gde je izražen slabiji sadržaj fosfora treba raditi MAP, ali mi ih ne preporučujemo za sađenje paprike –istakao je Mijušković. 

Kada se kasnije formiraju plodovi na svim biljkama, poželjno je jednom nedeljno obavljati tretmane kalcijumom. On ide u zavisnosti od proizvođača 0,3 do 0,5 procenata i u zavisnosti od biljne kulture, neophodno je jer se zna da sve gajene biljke prilikom visokih temperatura usvajaju kalcijum. Prema njihovim rečima, on nije ni mnogo skup. Za manje površine ide bočica koja košta nešto više od 200 dinara kojom treba tretirati zemljište na svakih sedam dana.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .