Naslovna // Vesti // Sindikati za povećanje minimalne cene rada

Sindikati za povećanje minimalne cene rada

 

U Jagodini je protekle sedmice održana sednica Predsedništva Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Jagodinu i opštine. U radu sednice učestvovali  su Ljubisav Orbović, predsednik i Zoran Mihajlović sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

 

Na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (u daljem tekstu SSSS) za grad Jagodinu i opštine u proširenom sastavu, razgovaralo se o preduzetim i planiranim aktivnostima zaštite dostignutog nivoa prava radnika i standarda zaposlenih u Srbiji. O ovom pitanju svoj komentar je dao  Ljubisav Orbović, predsednik SSSS

            -Prava radnika su vrlo ugrožena,iako se pokušava da se dođe do jednog elementa koji je vrlo značajan, a to je da se poveća broj zaposlenih, odnosno smanji broj nezaposlenih, sva radna mesa koja dobijamo su sa dosta niskim platama i sve to stvara veliko nezadovoljstvo. Ovih dana se ono najviše manifestuje odvija u Fijatu u Kragujevcu, gde radnike teraju da rade na više radnih mesta  a za identičnu platu koja je u visini jednog ili dva ručka  njihovih kolega koji rade u istoj fabrici u Italiji. To je prosto neprihvatljivo, uvredljivo za ove radnike, i manje više slučaj je u velikom delu Srbije, istakao je Orbović, osvrnuvši se na to da je prosečna plata u Srbiji ispod 400 evra.

            -Plata se kreće se u toj visini dugi niz godina, i jednostavno je neophodno da dođe do nekih kvalitetnih i boljih pomaka unapred. Postoje neki razgovori koji su vođeni i mi očekujemo da se do 15. septembra dogovorimo o minimalnoj zaradi za narednu godinu sa poslodavačkim organizacijama i Vladom Srbije, dodao je Orbović.

Povećanje minimalne zarade bila bi odlična smernica za povećanje plata uopšte u Srbiji, istakao je Orbović. Tada premijer a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić  o tome je već govorio , što znači da dobre volje ima, pa bi ovaj posao mogao da se realizuje početkom naredne godine, što u mnogome zavisi od rezultata pregovora koji će se na dalje voditi, dodao je  Orbović na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata održanoj  u Jagodini.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .