Naslovna // Tema dana, Vesti // Skijanje kao izborni predmet

Skijanje kao izborni predmet

AKTIVNOSTI PEDAGOŠKOG FAKULTETA

Studenti osnovnih akademski studija Pedagoškog fakulteta u Jagodini, nedavno su proveli sedam dana na planini Rili u Bugarskoj. Povod njihovog zimovanja je bila obuka u skijanju u okviru predmeta elementarne igre i skijanje.

skijanje2Ono što izdvaja Pedagoški fakultet u Jagodini od ostalih šest srpskih fakulteta ovog tipa, jeste praktično organizovanje nastave elementarnog skijanja, kao jednog od izbornih predmeta, gde studenti od svojih profesora uče sve elemente i tehnikе skijanja. Obuka je sprovedena na planini Rili u Bugarskoj. Trajala je sedam dana a nakon toga, studenti su polagali ispit i dobili ocene.

– Za deset godina, koliko se organizuje ova nastava, mnogo studenata je naučilo da skija, a istovremeno i zavolelo ovu vrstu sporta. U jednom trenutku oni će kao budući učitelji ili vaspitači moći svoje đake da obučavaju skijanju, možda na nekoj školi u prirodi. Jako smo zadovoljni smeštajem, ambijentom i uslovima koji nam pružaju naši prijatelji iz Bugarske. Naši studenti imaju sve uslove da na jednom malom prostoru, na više staza sa različitim zahtevima, savladaju sve tehnike skijanja, od početnog do naprednog, uz pomoć svojih nastavnika koji su instruktori godinama unazad. Vidim da su studenti zadovoljni i veseli, da se dobro druže i da će ovo biti jedan dobar stimulans za povratak u drugi semestar i uspešan nastavak rada koji ih očekuje na našem fakultetu, rekla je prof.dr Violeta Jovanović, dekan Pedagoškog fakulteta u Jagodini, u razgovoru za Kopernikus Televiziju Jagodina, prilikom obilaska studenata koji su bili na zimovanju u Bugarskoj.
Jedan od predmetnih nastavnika elementarnog skijanja i plivanja bio je profesor Živorad Marković, koji ima samo reči hvale za sve studente koji su prošli obuku, napominjući važnost ovakvog vida nastave, koja se na pedagoškom fakultetu sprovodi godinama unazad..
violeta jovanovic dekan– Na kursu se savladavaju osnovni elementi alpske škole skijanja, tako da su sudenti usvojili tehnike kao što su plug, plužni zaokret, paralelni zaokret, spust sa plužnim zaustavljanjem. Izabrali smo ovu planinu zbog adekvatnih uslova, jer se dešavalo da nigde nije bilo snega u Srbiji, a da ga je na Rili bilo u izobilju, što je omogućavalo adekvatno skijanje i obuku studenata. Od šest planiranih dana skijanja izgubili smo samo jedan dan kada je padala kiša. Drugi faktor koji je odlučujući u izboru je pristupačna cena aranžmana i povoljan ski-pas. Zatim, domaća atmosfera koja vlada u hotelu, gostoprimstvo svih zaposlenih, kao i kvalitetna domaća hrana. Mi smo u svakom dobu dana ispoštovani i rado smo viđeni gosti već godinama.
Najbitnija za ovaj kurs je da su uspešno realizovane sve planirane aktivnosti. U Srbiju se vraćamo bogatiji za jedno novo iskustvo, i jedno novo znanje, ovoga puta u skijanju, koje će dobro doći budućim učiteljima i vaspitačima. Naš dekanat i svi mi profesori radimo na tome da ovakav vid nastave bude što dr jugoslav mihajlovicmasovniji, i možda, da skijanje i plivanje u budućnosti postanu obavezan predmet, objašnjava profesor Živorad Marković, koga smo zatekli na stazi dok je radio završni deo obuke studenata Pedagoškog fakulteta.
Sve planirane aktivnosti su uspešno realizovane, nije bilo povreda i studenti su se zdravi vratili na nastvu. O njihovom zdravlju je brinuo doktor opšte medicine Jugoslav Mihajlović, koji je bio deo ekipe koja je pratila studente na nastavi skijanja u Bugarskoj.
– Kada sa studentima radi stručan tim, kakvi su profesori Pedagoškog fakulteta, onda nema povreda, što je jako važno. Bilo je manjih prehlada, što je normalno za zimu i boravak na planini, ali moje mišljenje je da je ova obuka prošla bez ikakvih problema, istakao je doktor Mihajlović.
Dekanat i svi profesori Pedagoškog fakulteta u Jagodini, za sve studente su obezbedili besplatan prevoz , kao i dnevnice za lekare. Cena aranžmana nije menjana prethodnih osam godina, pa su samim tim i troškovi skijanje1odlaska u Bugarsku dovedeni do pristojnih granica. Program se sprovodi deset godina i do sada je obuhvatio preko 300 budućih učitelja i vaspitača.
T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .