Naslovna // Vesti // Školska uprava Pomoravskog okruga: Spremni smo na sve nepredviđene situacije

Školska uprava Pomoravskog okruga: Spremni smo na sve nepredviđene situacije

„Lokalne samouprave su mnogo pomogle da se nastava odvija što bezbednije. Do sada, zaražavanja nije bilo u školama: ni među učenicima, a ni među zaposlenima. Svako je uradio svoj deo posla i mislim da svi mogu da budu zadovoljni“ rekao je Starčević

Jedne nedelje u klupama, druge putem interneta

Zbog pandemije korona virusa, pretprele su sve sfere života, pa i školstvo. Nepovoljna situcija sa virusom još uvek traje, ali kako đaci ne bi gubili na vremenu što se njihovog obrazovanja tiče, na nivou Srbije doneta je odluka da se nastava jedne nedelje pohađa u školskim klupama, a druge nedelje putem interneta. Tako se radi i u šezdeset dve škole u Pomoravskom okrugu, a o tome kakva je situacija u nedavnoj započetoj školskoj godini, razgovarali smo sa Životom Starčevićem, načelnikom Školske uprave za Pomoravski okrug:

-Dobro smo se pripremili za početak ove školske godine. Škole su počele sa radom u skladu sa merama koje je propisao Krizni štab. Mogu da kažem da smo posle dva meseca vrlo zadovoljni. U školama nije bilo zaražavanja niti prenosa korona virusa. Jedan učenik je zaražen, ali mu nije prenet u školi, već od roditelja. Taj dečak još nekoliko dana pre saznanja nije dolazio u školu, tako da nismo imali potrebe da zatvaramo grupe učenika i da ih šaljemo na nastavu putem interneta. Za njega će biti organizovana takva vrsta nastave. Ni učenici koji su zaraženi neće propuštati časove. Imali smo slučajeve gde su deca iz predostrožnosti išla u karantin jer je neko iz porodice bio bolestan, tako da sem tih nekoliko slučajeva nismo imali bilo kakav problem sa izvođenjem nastave. Nastava ide po planu, po svim onim modelima koje su škole odabrale na početku školske godine. Viši i niži razredi osnovnih škola idu normalno u školu, dok su se srednje škole odlučile za kombinovani model, osim odeljenja koja imaju nešto manji broj đaka. Zaista, učinili smo sve da deca dobiju najviše u ovim iznenadnim okolnostima. Što se zaposlenih tiče, bilo je sporadičnih slučajeva da je neko u porodici zaražen, pa su iz predostrožnosti pojedini odlazili u karantin, ali tu smo imali samo dva slučaja, ne više –rekao je Starčević.

On je još i dodao da su lokalne samouprave puno pomogle da se celokupni proces nastave u ovom periodu odigrava što lakše i da svi budu bezbedni:

– Lokalne samouprave u Pomoravskom okrugu su sve uradile da škole imaju sva neophodna sredstva koja su potrebna za održavanje dobre epidemiološke situacije: od sredstava za dezinfekciju do drugih zaštitnih sredstava. Svako je uradio svoj deo posla u Jagodini. U prethodnom periodu smo čak i kontrolisali da li se škole pridržavaju propisanih mera i da li izvode nastavu kako treba. Pripremljeni smo i za, ne daj Bože, gori scenario. –rekao je Starčević.

Života Starčević, načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga

Školska uprava je u poslednja dva meseca dosta angažovana, a ovih dana aktuelno je snimanje časova za nastavu putem interneta:

-Sve školske uprave u Srbiji dobile su svoja zaduženja. Imamo mnogo časova koje ćemo snimiti. Tu smo angažovali najbolje nastavnike i profesore. Naši prosvetni savetnici kontrolišu i prisustvuju snimanju svakog školskog časa, tako da smo sigurni da će nastavnici iz škola u Jagodini dati dobar primer i da ćemo taj materijal koji smo snimili, a koji ćemo poslati RTS-u, biti jako kvalitetan i dobar. To je jedan od velikih poslova koje radimo, pošto se radi od nekoliko stotina časova –istakao je Starčević.

Domovi učenika i predškolske ustanove takođe se pridržavaju svih propisanih mera:

-Oni takođe imaju dosta ograničenja. Njima je naloženo da ne smeju da imaju više od 50 odsto dece u jednom trenutku u svojim ustanovama. To je jako veliko ograničenje za njih, jer je jako teško uz sve to napraviti raspored časova u školama, a voditi računa o učenicima koji stanuju u domovima učenika. Dom učenika u Jagodini ima đake iz četiri srednje škole. Svi oni imaju svoj raspored i sve to treba uskladiti. To nije nimalo lako. Ko uđe u suštinu i ko se time bavi, zna koliko je to ozbiljan posao. Direktori domova učenika i srednjih škola su mnogo učinili da đaci  dobiju ono što treba od nastave i celokupnog obrazovno-vaspitnog procesa, a da se i domovi učenika i škole pridržavaju svih propisanih mera. Slična situacija je i sa školama u Pomoravskom okrugu koje u svom sklopu imaju i dom učenika, poput onih u Svilajncu i Rekovcu, a takva je situacija i sa Domom učenika u Ćupriji. Ovo je veliki posao i mislim da nastavnici, profesori i učenici zbog kojih ovo radimo mogu da budu zadovoljni onim što dobijaju u ovim uslovima korona virusa –napomenuo je Starčević.

U Jagodini, kao i u celoj Srbiji, nedavno su učenici trećeg razreda srednjih škola polagali pilot testove za državnu maturu koja bi trebalo da bude uvedena 2022. godine. Kao takva, zamenila bi polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete, a cilj je bio da se provere zadaci i procedure koje se sprovode u školama. Učenici su tom prilikom polagali testove iz srpskog jezika, matematike i jednog opšteobrazovnog predmeta, a rezultati tih testova se još uvek očekuju:

-Još je rano za njih. Zavod za vrednovanje kvaliteta koji vodi taj posao će obraditi te rezultate i biće dostupni javnosti. Ono što ja imam kao informaciju od prosvetnih savetnika zaposlenih u Školskoj upravi u Jagodini, koji su pratili taj proces, jeste da su zadovoljni kako je u školama protekao taj probni test. Ceo proces je urađen u skladu sa propisima i čekamo da se to stručno obradi, kako bi dobili prave rezultate –rekao je Starčević.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .