Naslovna // Vesti // Sledeće godine – spomenik Caru Lazaru u Ćupriji

Sledeće godine – spomenik Caru Lazaru u Ćupriji

Završena kulturno-umetnička manifestacija “Vidovdanske svečanosti“ u Ćupriji. „Ova manifestacija doprinosi razvoju turizma u našem gradu“ rekao je predsednik opštine Ćuprija, Ninoslav Erić


Trodnevna kulturno-umetnička manifestacija „Vidovdanske svečanosti“ tradicionalno je održana u porti manastira „Ravanica“ u Ćupriji. Najveći srpski pravoslavni praznik, Vidovdan, obeležen je 28. juna bogatim kulturno-umetničkim programom, a sama manifestacija je privukla veliki broj posetilaca.
Visoka temperatura tog dana nije sprečila posetioce da uživaju u programu koji je priređen u čast ovog praznika. Posle otpevane himne Srbije, prisutnima je dobrodošlicu poželeo Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija:
Imamo veliku sreću zato što opšina Ćuprija ima jedan manastir koji je sagradio car Lazar i samim tim opština Ćuprija želi da po tom pitanju napravi spomenik caru Lazaru na ulazu u Ćupriju. Želimo da povećamo turističke potencijale naše opštine, kao i verski turizam –istakao je Erić i tom prilikom prisutnima poželeo sreću, zdravlje i da u miru provedu praznik zbog kog su se okupili.
Manifestaciji je prisustvovalo i visoko sveštenstvo na čelu sa episkopom Braničevskim Ignjatijem. Studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda izveli su scenski prikaz „Lazaru vezenica“, a odmah posle njih nastupili su vokalni solisti „Braća Teofilović“. Zvanični deo programa završen je nastupom gradskog kulturno-umetničkog društva „Železnik“ i „Vidovdanskim kolom“.

Sastavni deo celodnevne manifestacije bile su demonstrativne vežbe srpskog viteškog reda „Svibor“. Oni su zainteresovanima prikazali sve načine viteških borbi, ali i oružje koje su sami pravili. Odore koje su nosili vitezovi, ali i oružje poput veriga, mačeva i samostrela bili su interesantni svim posetiocima: od onih najmlađih do onih nešto starijih:
Više godina unazad dolazimo ovde u Ravanicu, jer su ovde mošti kneza Lazara. To je osnovna srpska ideja vodilja, razlog našeg trajanja i bitisanja. Upravo to naše udruženje neguje, održava i pokušava da mlađim generacija prenese, jer to je ono što je naš narod vekovima čuvao i upravo na ovom mestu crpimo snagu za to što radimo –rekao je Radomir Radulović, čelnik „Svibora“ i dodao da je starosna i obrazovna struktura različita, te da su članovi udruženja ljudi raznih profila.
Pored viteških akrobacija, događaj su upriličili i brojni pomoravski slikari, koji su pod otvorenim nebom slikali na svojim platnima, inspirisani ambijentom u kom se nalaze i samim praznikom. Prisutan je bio i konjički klub „Nebesko brdo“, čije konje su posetioci besplatno jahali, kao i mališani predškolske ustanove „Dečija radost“ iz Ćuprije koji su od papira i drugih materijala pravili mačeve i krune, simbole koji su bili karakteristični za taj period. Istog dana, u muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji, održano je i predavanje profesora Predraga Markovića na temu „Slobodarska tradicija Srba“, a bila je otvorena i izložba ratne opreme i oružja koje je korišćeno u to vreme.
Posetioci su, pored priredbe, uživali i u čarima manastira Ravanica, a za sve zainteresovane bio je obezbeđen i besplatan prevoz.
Dušan Miletić

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .