Naslovna // Vesti // Subvencije i za domaće i za strane investitore

Subvencije i za domaće i za strane investitore

 

ŽELJKO SERTIĆ RAZGOVARAO SA PARAĆINSKIM PRIVREDNICIMA

Razvojna agencija Srbija raspisala je osam programa podrške preduzetništvu bespovratnim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća

Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić posetio je, prošle sedmice Paraćin gde je, najpre posetio prostorije Srpske napredne stranke gde je razgovarao sa članstvom. Zatim je posetio Fabriku konditorskih proizvoda ,,Paraćinka“, a na kraju posete Paraćinu razgovarao je sa paraćinskim privrednicima u hotelu ,,Petrus“. Ovaj sastanak je bio u organizaciji Srpske napredne stranke iz Paraćina.

Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić je sa svoijim saradnicima predstavio paraćinskim privrednicima, vlasnicima malih i srednjih preduzeća, programe pomoći ove agencije u cilju razvoja privrede, povećanja proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.  Reč je o osam programa, koji su definisani sa Vladom Srbije, za pomoć srednjim, malim i mikro preduzećima, kao i preduzetničkim radnjama.

  • Programi su različitih nivoa. Od pomoći onima koji nikada nisu radili, do onih koji već rade privatno a žele da osnuju svoju firmu. To su takozvani start ap programi. Tu pružamo obuku na početku, pomažemo u pisanju poslovnog plana, pomažemo čak sa 70 odsto od početnih troškova. Ima preduzeća koja već rade a potrebna im je pomoć da bi bili konkurentni, da bi kreirali novi proizvod, da bi dobili neki sertifikat. I njima pomažemo. Razgovarali smo i o izvoznim potencijalima. Pružamo obuku, informacije i podršku preduzećima koja žele da izvoze svoje proizvode. Privredici imaju mogućnost i da pozovu svoje partnere iz inostranstva, a mi ćemo platiti do 50 odsto troškova njihovog dolaska u Srbiju i odlazaka naših kompanija u inostranstvo. Bilo je reći i o zapošljavanju. Imamo programe gde dajemo sredstva za zapošljavanje radnika u zavisnosti od razvijenosti opštine koje su svrstane u pet kategorija. Naš interes je da imamo što više zapošljavanja u područjima gde ima dosta nezaposlenih. Čekamo još dva nova programa za kupovinu opreme gde će država dati 25 odsto nepovratnih sredstava, pet odsto je učešće privrednika a 70 odsto je kredit banke – rekao je Sertić.

Sertić je posebno naglasio da su strani i domaći investitori izjednačeni.

-Doneli smo novi zakon, propisali međusobne odnose i sada posmatramo investitore potpuno jednako i garantujemo svakome u Srbiji, svakom privredniku koji dođe u ministarstvo ili Razvojnu agenciju Srbije, ukoliko ispunjava elementarne uslove da će dobiti sredstva. Imamo obučene ljude za taj posao, imamo sredstva, ne pravimo nikakvu diskriminaciju. Samo je važno da ljudi znaju da moraju da ispune određene uslove. Sve je to javno objavljeno na sajtovima – rekao je Sertić.

Željko Sertić je obišao i pogon Fabrike konditorskih proizvoda ,,Paraćinka“ i razgovarao sa rukovodstvom fabrike. Ova fabrika ima 135 radnika, izvozi oko deset odsto proizvodnje koja se svake godine povećava za osam do deset odsto.

-Mi ćemo aplicirati kod agencije sa nekim projektima pa ćemo videti da li ćemo ispuniti uslove koje postavljaju. Drago nam je što je neko iz državne agencije posetio našu firmu. Mi smo prošle godine uspešno radili. Radimo pod otežanim uslovima ali i za ovu godinu imamo ozbiljne planove. Imamo planove za nove proizvode, za mesec dana žvaka bez šećera, za drugu polovinu godine planiramo bonbonu bez šećera. U planu je obnova opreme i renoviranje nekih objekata  – rekao je direktor ,,Paraćinke“ Dejan Simić.

Za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća iz budžeta Srbije, ove godine, biće izdvojeno oko šest milijardi dinara.

J.L.

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .