Naslovna // Vesti // U Paraćinu održan peti Sajam vina

U Paraćinu održan peti Sajam vina

 

VIŠE OD 50 IZLAGAČA IZ CELE SRBIJE

  • Posetioci su imali prilike da probaju više od 300 različitih vrsta vina – rekao je direktor TO Paraćin Aljoša Gligorijević

Šampion 5. Sajma vina u Paraćinu, na takmičenju kvaliteta autohtonih sorti grožđa, je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada sa vinom ,,Petra“. Ovo takmičenje pod nazivom ,,Samo  naše“ po prvi put je organizovano na Sajmu vina. Od 30 vina 17 je dobilo neku od medalja.

 Peti Sajam vina, koji je u subotu održan u Paraćinu u hotelu ,,Petrus“, u organizaciji Turističke organizacije opštine Paraćin, okupio je 52 izlagača iz cele Srbije. Sajam je otvorio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

-Imali smo izlagače sa severa Srbije, iz Vojvodine, Župe, Levča, sa juga Srbije, tako da su zastupljeni svi krajevi. Posetioci su imali prilike da probaju više od 300 različitih vrsta vina – rekao je direktor TO Paraćin Aljoša Gligorijević.

          Gligorijević je kazao da će Paraćin u narednom periodu razvijati vinski turizam.

-Paraćin ima svoje prepoznatljivo vinogorje. Poslednjih nekoliko godina naši ljudi su krenuli sa masovnijom proivodnjom vina i uzgojem vinove loze – rekao je Gligorijević.

On je dodao da je više od hiljadu posetilaca bilo na sajmu, a među njima i paraćinski ugostitelji i privrednici koji su došli da ugovore neku vrstu saradnje sa vinarima.

Predsednik komisije za ocenu vina i profesor na Tehnološkom fakultetu Vladimir Puškaš je rekao da je prijatno iznenađen kvalitetom ponuđenih vina.

-Reč je o malim proizvođačima vina gde je tehnološki teže postići kvalitet. Bilo je oko 30 uzoraka. Reč je o sortama koje su stare, autohtone i ,,samo naše“, kako glasi ovo ocenjivanje. Ovo treba da postane tradicija jer je trenutno jedinstveno u Srbiji – rekao je Puškaš.

          Dodeljeno je 17 bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja u više kategorija.

-Pobedničko vino je mlado vino, sorte ,,neoplanta“ koja je stvorena na Institutu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Karakteriše ga izuzetno intenzivan i bogat miris, ova sorta spada u muskatne sorte. Karakteriše ga punoća ukusa, svežina, voćnost – objasnio je Puškaš.

Sajmu su prisustvovali i vinski vitezovi u svojim odorama, tačnije pripadnici Vinskog viteškog reda ,,Steva pisar“ iz Paraćina. Svi posetioci mogli su da probaju izložena vina. Sajam vina organizuje se u okviru šire manifestacije ,,Dani vina“ u Trešnjevici kod Paraćina, sa ciljem razvoja vinogradarstva i vinske kulture u Paraćinu i Pomoravlju. Sajam vina je i prva manifestacija u godini, u organizaciji TO Paraćin.

J.L.

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .