Naslovna // Vesti // Ulaganje u izletišta, tranzitni i vinski turizam

Ulaganje u izletišta, tranzitni i vinski turizam

 

Paraćin sve više razvija turizam

Da Paraćin ima ozbiljnu nameru da razvija vinski turizam pokazuje i manifestacija ,,Dani vina“ u Trešnjevici u okviru koga se održava Sajam vina

          Opština Paraćin će u narednom periodu razvijati turizam u nekoliko pravaca, razvijaće svoja izletišta Grzu i Sisevac, razvijaće tranzitni turizam, kao i vinski turizam, rekao je predsednik opštine Saša Paunović.

Prvi pravac razvoja turizma odnosi se na poznata paraćinska izletišta – Sisevac i Grza gde će se ulagati u infrastrukturu i graditi novi objekti koje će praviti privatni preduzetnici.

-Očekujem izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju još jednog hotela u Sisevcu. To je investicija vredna više miliona evra. To će promeniti izgled ovog mesta i omogućiti neke potpuno nove usluge u oblasti turizma. Naš glavni zadatak je da infrastruktura ka tim izletištima bude bolja, a glavna prepreka je to što je put kroz Grzu i Sisevac državni put a to znači da ga opština ne može finansirati i graditi. To je najveći problem koji pokušavamo da rešimo uz pomoć Puteva Srbije. Imali smo saradnju sa njima, mi smo rešavali imovinske probleme a oni su projektovali i izvodili radove. Očekujemo da to bude bolje u budućnosti – rekao je Paunović.

Drugi pravac razvoja turizma je tranzitni turizam, to znači korišćenje auto puta i saobraćajnih veza koje Paraćin ima.

-Imamo novi hotel u gradu i mogućnost razvoja kongresnog turizma, a to će biti još bolje razvršetkom našeg Kulturnog centra. Tranzitni turizam ćemo dodatno razviti kada izgadimo nove objekte kao što je arheološki centar za istraživanje neolita u Drenovcu. Tamo radimo projekte za priključenje na auto put izgradnjom parkinga po uslovima Puteva Srbije. To je dosta komplikovana i složena procedura ali kada to budemo okončali Paraćin će se naći na mapi đačkih ekskurzija – objasnio je Paunović.

Paraćin će akcenat staviti i na vinski turizam koji će se razvijati kroz ova oba pravca turizma.

-Naša namera da na brdu iznad Paraćina uradimo izletište pored spomenika Stevi Pisaru. Prema legendi, on je tokom bitke koja je vođena za Paraćin tokom prvog srpskog ustanka, topom slučajno pogodio pašu koji je vodio tursku vojsku i kažu da je bio pod uticajem vina. Na tom mestu planiramo i izgradnju lovačkog doma i vinske kuće uz pomoć Udruženja građana Vinski viteški red Steva Pisar koje se bavi razvojem vinske kulture. To će biti sledeći korak kada je u pitanju razvoj turizma – istakao je Paunović.

Da Paraćin ima ozbiljnu nameru da razvija vinski turizam pokazuje i manifestacija ,,Dani vina“ u Trešnjevici u okviru koga se održava Sajam vina.

-Na Sajmu vina, koji je održan pre oko dve nedelje u Paraćinu, predstavile su se 52 vinarije iz cele Srbije. Predstavljeno  je ono najbolje što Srbija trenutno može da pruži. Turistička organizacija je zajedno sa lokalnom samoupravom postavila određene standarde što se tiče organizacije sajma, a narednih godina ćemo učiniti sve da poboljšamo organizaciju, privučemo što više vinarija, kao i više posetilaca ne samo iz Paraćina već i okolnih gradova, Jagodine, Ćuprije, ali i Kruševca i Kragujevca. Bitno je da se u organizaciju uključilo Udruženje Vinskih vitezova Steva Pisar koje je organizovalo takmičenje od autohtonih sorti vinove loze. Takmičenje je privuklo dosta pažnje – rekao je Aljoša Gligorijević, direktor TO Paraćin.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je rekao da je cilj opštine da se kroz podršku ovoj manifestaciji motivšu domaći proizvođači, pre svega, ljudi iz Paraćina, kako bi krenuli u proizvodnju i razvijali vinski turizam. On je kazao da će opština izdvojiti još više sredstava iz budžetaza ovu ali i druge manifestacije poput Sajam pčelarstva ili Sajam male privrede.

Paraćin ima veliki broj malih porodičnih vinarija koje se iz godine u godinu šire.

-Na teritoriji  opštine Paraćin nalaze se i Rubinovi vinogradi, na 82 hektara gde se tokom godine zapošljava veliki broj domaće radne snage, od rezidbe pa do berbe. Nadam se da će paraćinsko vinogorje u godinama koje je pred nama zauzeti značajno mesto na vinskoj mapi Srbije. Postoje planovi da se povećaju zasadi pod vinovom lozom a šansu će dobiti domaće auohtone sorte kao što su prokupac i tamjanika, koje su bile neopravdano izostavljene prethodnih decenija a šanse su dobijale strane sorte, pre svega francuske. Ovo je početak razvoja vinskog turizma u Paraćinu – rekao je poslovođa Rubinovog vinograda Vladimir Čolović.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .