Naslovna // Vesti // Unaprediti poljoprivredu Svilajnca

Unaprediti poljoprivredu Svilajnca

 

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je proteklog vikenda Podrum „Navip“ u Crkvencu kod Svilajnca gde je održan okrugli sto i druženje sa poljoprivrednicima. Govorilo se aktuelnoj situaciji u poljoprivredi na teritoriji opštine Svilajnac i predlozima mera koje treba preduzeti u narednom periodu u cilju njenog unapređenja.

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović konstantno je prisutan na terenu, i trudi se da adekvatnim merama pomogne razvoj poljoprivrede i poboljša položaj poljoprivrednih proizvođača.

Jedan od provereno dobrih načina unapređenja kvaliteta života i podsticaja razvoja jesu okrugli stolovi, sastanci i neposredna druženja, uz konkretne savete i razmene iskustava sa srpskim poljoprivrednicima, istakaoje Nedimović, gostujući u Crkvencu kod Svilajnca u „Navipu“.

Nisu ovi čuveni podrumi slučajno izabrani za mesto sastanka. Nekada poznati kao kuća dobrih domaćina i još boljeg vina i rakije, koje je izvoženo u preko 30 zemalja sveta, doživeli su neslavnu sudbinu da opuste nakon stečaja pre pet godina.

Navip u Crkvencu je bio simbol dobrog vinogradarstva i zadrugarstva, pa je jedna od tema okruglog stola i bila njegova eventualna obnova i zadrugarstvo kao budućnost srpske poljoprivrede.

-Ono što su svi na okruglom stolu više puta ponavljali je tema zadrugarstva. Naša zemlja je bogata tradicijom što se tiče zadrugarstva koje na ovom području postoje preko 170 godina. Na žalost, zadruge su predstavljene kao ostaci prošlog sistema i zato su  naša sela došla u tešku situaciju zbog takvog odnosa prema zadrugarstvu. Početkom 2016. godine  zadruge ponovo dobijaju svoje zasluženo mesto u Srbiji, jer je usvojen novi Zakon o zadrugarstvu a skoro 90 procenata Zadružnih saveza se već uskladilo sa njim. Krenule su i prve specifične mere, konkretno je raspisan konkurs ministarstva da novoformirane zadruge, koje ispunjavaju uslove, apliciraju za sredstva u visini od 50.000 evra, odnosno 100.000 evra za stare zadrugare, uz podršku lokalne samouprave i kvalitetan program koji je održiv za buduće vreme, a sve u cilju unapređenja srpske poljoprivrede. Ovaj posticaj je doprineo da se tokom prošle godine formira 20 novih zadruga, od toga najveći procenat zemljoradničkih, a ove, za prvih šest meseci, još 30, istakao je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

 U poljoprivredi svilajnačkog kraja pretežno dominiraju ratarske kulture, koje se gaje na oko 23 hektara. Pored toga,ovaj kraj je poznat i po gajenju stoke, istakao je Radiša Ljubisavljević, profesor u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Svilajncu.

            –Dolazak ministra poljoprivrede je veoma bitno za naš kraj. Nadam se da ćemo, pored ratarstva i sočarstva, ubrzati i razvoj drugih grana poljoprivrede, a to je pre svega razvoj voćarstva i vinogradarstva. Zato je  i ovaj susret baš u „Navipovim“podrumima u Crkvencu, simbolu  zlatnog perioda Svilajnca, koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka imao oko 3000 hektara pod vinogradima, objasnio je profesor Ljubisavljević

            Okruglom stolu koji je održan u „Navipu“ u Crkvencu, pored ministra poljoprivrede Nedimovića, su prisutvovali i Miroljub Spasojević, predsednik Skupštine Udruženja voćara i vinogradara „Dimitrije Katić“ Crkvenac, Marija Stevanović, direktor TE „Morava“ , u Svilajncu, predstavnici Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini, predsednici pomoravskih opština, kao i mnogobrojni poljoprivrednici.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .