Naslovna // Vesti // Vakcinisano više od 12 hiljada Jagodinaca, drugu dozu primilo više od 6000 pacijenata

Vakcinisano više od 12 hiljada Jagodinaca, drugu dozu primilo više od 6000 pacijenata

Organizatori zadovoljni odzivom i interesovanjem, a lekari su istakli da neželjenih efekata do sada nije bilo. Građani se, za pomoć oko prijave za imunizaciju putem Elektronske uprave, mogu obratiti Službi koja se nalazi u Skupštini grada Jagodine, a čiji su telefoni: 035/ 244-762, 035/244-763 i 035/8150-519

Foto: TV Kopernikus

Za mesec i po dana od početka imunizacije, u Jagodini je prvu dozu vakcine u borbi protiv korona virusa primilo više od 12 hiljada ljudi, dok je revakcinisano više od 6000 pacijenata. Imunizacija u ovom gradu vrši se na tri punkta: u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Sportskoj hali „JASSA“. Svi koji žele da se vakcinišu, mogu da biraju između četiri vakcine: kineske „Sinofarm“, američke „Fajzer“, ruske „Sputnjik V“ i britansko-švedske „Astra zeneka“. Organizatori su istakli da su zadovoljni odzivom građana i njihovim interesovanjem za vakcinaciju:

-Sve protiče u najboljem redu. Nema gužvi, zadržavanja i redova. Trudimo se da svaki građanin Jagodine ima svoj termin od pet minuta. Građani poziv dobijaju od strane Elektronske uprave, ali i poziv od zaposlenih u Skupštini grada Jagodine. Sve protiče u najboljem redu i što se tiče mera koje su izrečene od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije. Za vreme vikenda od strane inspekcijskih službi nije uočena nijedna nepravilnost. Građani Jagodine su vrlo savesni, disciplinovani, poštuju sve usvojene mere i uz dobru organizaciju Skupštine grada Jagodine, Opšte bolnice i Doma zdravlja, kod nas su svi na vreme primili vakcinu. Njihova velika zainteresovanost daje veliki doprinos kako bismo stal na put korona virusu. Građani se, za pomoć oko prijave za imunizaciju putem Elektronske uprave, mogu obratiti Službi koja se nalazi u Skupštini grada Jagodine čiji su telefoni: 035/ 244-762, 035/244-763 i 035/8150-519 –rekla je Marija Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Jagodine.

Lekari su rekli da težih neželjenih reakcija posle primanja prve i druge doze kod pacijenata nije bilo. Uglavnom su se javljali otoci, malaksalost i kratkotrajna temperatura, što je i uobičajeno posle primljene vakcine. Ipak, još jednom su napomenuli da svi i dalje treba da se pridržavaju mera koje je propisao Krizni štab:

-Savetujemo im da i dalje nose maske i da drže distancu, naročito između te prve i druge doze. U tom periodu još uvek imunitet nije postignut i nije stvoren dovoljan broj antitela. Tek posle tri-četiri nedelje mogu da se opuste čisto zbog sebe, ali maske treba da drže kako bi štitili ostale građane –rekla je dr Aleksandra Jovanović, lekar u jagodinskomm Domu zdravlja.

Među pacijentima i dalje ima najviše pripadnika starije populacije. Oni koji su primili vakcinu rekli su da ništa ne boli, da su zadovoljni ljubaznošću medicinskog osoblja, ali i kompletnom organizacijom imunizacije. Podsećanja radi, svi koji žele da prime neku od četiri ponuđene vakcine mogu se prijaviti preko portala elektronske uprave. Takođe, svi slabo pokretni ili nepokretni građani koji su se prijavili, biće vakcinisani na terenu.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .