Naslovna // Vesti // Vakcinisano više od 14000 Jagodinaca, drugu dozu primilo 10 hiljada građana

Vakcinisano više od 14000 Jagodinaca, drugu dozu primilo 10 hiljada građana

Lekari su istakli da do sada nije bilo težih neželjenih reakcija, ali su napomenuli svima da se i dalje pridržavaju mera koje je propisao Krizni štab. Uskoro kreće i vakcinacija po selima, a prijavljivanje će se vršiti preko telefona ili u seoskim mesnim kancelarijama, kažu organizatori

Foto: TV Kopernikus

Imunizacija protiv korona virusa u Jagodini protiče u odličnoj organizaciji od samog početka. Do sada je prvu dozu neke od četiri ponuđene vakcine primilo oko 14 hiljada građana, dok je revakcinisano 10 hiljada osoba. U ponudi su četiri vakcine: kineska „Sinofarm“, ruska „Sputnjik V“, američka „Fajzer“ i britansko-švedska „Astra zeneka“, a vakcinacija se vrši na tri punkta: u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Hali sportova „JASSA“. Organizatori su zadovoljni odzivom građana, njihovom disciplinom i željom da stanu na put pandemiji korona virusa:

-Mi ćemo od prvog aprila na inicijativu našeg predsednika Dragana Markovića Palme, u narednih mesec dana vakcinaciju vršiti i po selima. Potrudićemo se da svi budu vakcinisani, kako bi zajedno pobedili panedmiju izazvanu korona virusom –rekao je dr Darko Miletić, direktor jagodinskog Doma zdravlja.

-Otkad je krenula masovna imunizacija građana Jagodine, lokalna samouprava grada Jagodine daje potpunu logističku i tehničku podršku Domu zdravlja. Ekipe izlaze na teren, tako da sada, kao što je rekao direktor Doma zdravlja, pripremamo vakcinaciju i u seoskim ambulantama. Ljudi sa sela će imati priliku da se prijave preko brojeva telefona i u mesnim kancelarijama, što njima odgovara, jer neko nije u mogućnosti da se prijavi preko portala Elektronske uprave –istakla je Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Jagodine.

Lekari su istakli da pacijenti do sada nisu prijavljivali neželjene reakcije posle primljene vakcine, te da su se svi uglavnom dobro osećali:

-Neželjene reakcije bile su sporadične. Na kinesku vakcinu gotovo da ih nije bilo, dok su se na vakcinu ruskog proizvođača javljale reakcije koje su i bile očekivane poput bola u ruci i glavobolje. Savetujemo im da u tom slučaju uzmu neki antipiretik, lek protiv temperature. Ona traje dan-dva, a neko prođe i bez nje. Naglašavamo da svi koji su se odlučili na vakcinaciju paze na sebe i druge, da vode računa i da se pridržavaju propisanih mera –rekla je dr Katarina Simić, lekar u jagodinskom Domu zdravlja.

Pacijenti su istakli da sve protiče u najboljem redu. Nema gužve, zadržavanja, svako ima svoj termin, a posebno su zadovoljni ljubaznošću medicinskog osoblja. Takođe, istakli su da se nadaju boljim vremenima sada kada nam je vakcina protiv korona virusa napokon dostupna. 

-Odlučio sam se za rusku vakcinu, zato što mislim da je najbolja. Imam dijabetes i to sam uradio zbog svoje bezbednosti. Mislim da je to pametno i da bi svako trebalo da se vakciniše –rekao je jedan gospodin odmah posle primljene vakcine.

Imunizacija u Jagodini vrši se u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, lokalne samouprave, Doma zdravlja i Opšte bolnice. Svi koji žele da se vakcinišu, mogu se prijaviti preko portala elektronske uprave, posle čega će dobiti poziv od zaposlenih u Skupštini grada Jagodine o svom terminu, kao i potvrdu putem i-mejl adrese i SMS poruke. Nepokretne i slabo pokretne građane, koji žele da se vakcinišu, služba će vakcinisati na terenu. Sve dodatne informacije, mogu se dobiti putem telefona: 035/244-763, 035/244-762 i 035/815-05-19.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .