Naslovna // Vesti // Vlada Japana donirala školi “11. maj” u Jagodini opremu vrednu 58.578 evra

Vlada Japana donirala školi “11. maj” u Jagodini opremu vrednu 58.578 evra

Donacija se sastoji iz specijalnog vozila za prevoz lica sa specijalnim potrebama, UV štampača i multifunkcionalnog uređaja za štampanje, skeniranje i fotokopiranje. Pored predstavnika škole i ambasadora Japana Đunićija Marujame, prisustvovala i zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović, kao i predstavnica Ministarstva prosvete Republike Srbije Ljiljana Simović

Donacija značajna za školu i učenike

Vlada Japana uručila je proteklog petka Školi za decu oštećenog sluha i govora “11. maj” u Jagodini donaciju vrednu 58.578 evra. Donacija se sastoji od specijalnogvozila za prevoz lica sa specijalnim potrebama, UV štampača i multifunkcionalnog uređaja za štampanje, skeniranje i fotokopiranje.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o svojevrsnoj podršci Vlade Japana unapređenju obrazovanja u Republici Srbiji, a ambasador Japana u našoj zemlji Đunići Marujama, izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa školom “11. maj”, Jagodinom i Srbijom:

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam posetio Jagodinu i što prisustvujem današnjoj ceremoniji predaje donacije. Jagodina je veoma lep domaćinski grad i drago mi je da smo ovom donacijom imali priliku da doprinesemo lokalnoj zajednici –rekao je Marujama između ostalog.

Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika Jagodine, rekla je da se radi o veoma značajnom trenutku za ovu obrazovnu ustanovu:

-Koliko sam čula ovo nije prva donacija Vlade Japana i nadam se da neće biti poslednja. Jedna izreka kaže: “Kada čovek nešto daje puno mu je srce, a kada prima pune su mu ruke”. Nama su danas pune ruke, a vama puno srce. Beskrajno smo Vam zahvalni na donaciji i nadam se da će se uspešna saradnja nastaviti –istakla je Vukašinović.

Vozilo služi za prevoz učenika

Ljiljana Simović, šef odseka grupe za poslove osnovnog obrazovanja u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, napomenula je da se radi o donaciji koja će samo unaprediti želju đaka za ličnim usavršavanjem:

-U tom smislu, samo okruženje, kvalitetna i dobra sredstva rada, didaktička sredstva a i druga vrsta opreme ključni su u obrazovanju. Takođe, ta sredstva rada su, pored učitelja koji planira nastavu i bavi se decom, nešto što možemo nazvati i drugim učiteljem. Ovo će svakako doprineti unapređenju kvaliteta nastave i zato želim ovoj školi da kao i do sada i ubuduće izvodi uspešne generacije učenika –rekla je Simović.

Dragana Kovačević, direktorka škole “11. maj” u Jagodini, zahvalila se Vladi Japana na velikodušnoj donaciji koja prema njenim rečima mnogo znači njihovim učenicima, ali i samoj školi:

-Obrazujemo i vaspitavamo svu decu iz čitave Srbije koja imaju potrebu za specijalnim obrazovanjem i vaspitanjem. Trenutno u našoj ustanovi imamo 150 učenika od kojih polovina i živi u našoj školi. Zato je i zovemo Dom. Mi posvećujemo mnogo pažnje praktičnoj nastavi i naši učenici stiču tako dobre kompetencije da se veoma lako zapošljavaju posle završetka škole –napomenula je direktorka.

Po završetku konferencije, razmenjeni su i prigodni pokloni između direktorke škole i ambasadora Japana. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine dostigao je 14 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji od tada premašuje 508 miliona evra.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .