Naslovna // Vesti // Zaštita zasada vinove loze: Uraditi tretmane protiv plamenjače i pepelnice

Zaštita zasada vinove loze: Uraditi tretmane protiv plamenjače i pepelnice

Poljoprivredna služba iz Jagodine uveliko vrši uzorkovanje, te poziva sve poljoprivrednike da im se obrate ukoliko imaju slične probleme

Foto: TV Kopernikus

Obilaskom zasada vinove loze, utvrđena je pojava plamenjače na zapercima. Savetodavci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini preporučuju poljoprivrednicima da ostrane zaperke i da obave tretmane protiv ove bolesti. Takođe, uočena je i pojava pepelnice na grozdovima, te se poljoprivrednicima poručuje da i na to obrate pažnju:

-Kada je zaraza od pepelnice, znaju sami poljoprivredni proizvođači da se formira ta bela navlaka tako da dolazi do promene na pokožici ploda do nekroza i na tim mestima ne raste više bobica. Samim tim sa rastom bobice, dolazi do pucanja bobica na tim mestima, pojave truleži i propadanja grožđa –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba uvekiko vrši vizuelni pregled u vinogradima i uzorkovanje na pojavu flavescenc dore  koja izaziva žutilo i crvenilo lišća vinove loze:

-To je fitoplazma koja može da nanese velike štete zbog toga što sama pojava te fitoplazme  dovodi do toga da dođe do propadanja čokota i što je problem može da se prenese na druge čokote u samom zasadu. Prenošenje se vrši putem vektora, cikada skafoidis titanus. Treba da se obave ti tretmani. To je već trebalo da bude obavljeno zato što larve prenose ovu bolest –istakla je Jeremić.

Ukoliko poljoprivrednici primete pojavu žutila i uvijanja lista u svojim vinogradima, iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini napominju da im se obrate. Oni će tom prilikom izvršiti uzorkovanje i utvrditi kako treba postupati sa takvim čokotima, a takođe preporučuje se i vršenje tretmana zaštite protiv cikada.

D.M. y;ݷ#v��

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .