Naslovna // Vesti // Zaštita zasada vinove loze

Zaštita zasada vinove loze

Poljoprivredna služba iz Jagodine radila je vizuelne preglede i utvrdila prisustvo flavescence doree. Stručnjaci su dali nekoliko saveta kako da zaštite svoje zasade od ove bolesti. Obavezna je rezidba zaraženih čokota i dezinfekcija alata

Obavezno dezinfikovati alat alkoholom ili varikinom

U toku 2019. godine, praćena je pojava štetnih organizama u vinovoj lozi po programu mera za 2019. godinu. Rađeni su vizuelni pregledi na vinovoj lozi na prisustvo prvenstveno flavescence doree, odnosno fitoplazme koja izaziva žutilo i crvenilo vinove loze. Ta bolest je prisutna na celom području Republike Srbije i prema njenim rečima, ova bolest se širi u odnosu na raniji period i laboratorijskim analizama utvrđeno je dosta pozitivnih uzoraka. Radi se o neizlečivoj bolesti koja ne može da se suzbije nikakvih hemijskim preparatima:

-Jedina mera je suzbijanje tih čokota gde je utvrđeno prisustvo te bolesti i stalna kontrola. Što se tiče simptoma, mnogi proizvođači znaju da na tim belim sortama dolazi do žućenja i savijanja lista. Ti listovi su krti i kada se uzmu u ruku, oni nisu isti kao ovi zdravi listovi. Kod crvenih sorti dolazi do savijanja lista i do crvenila. Mnogi proizvođači su se i sami javljali sa takvim simptomima u svojim vinogradima. Dobili smo rezultate tih analiza i imamo pozitivne uzorke na prisustvo flavescence doree –istakla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj službi u Jagodini.

Posle toga, inspekcija nalaže proizvođačima da uklone te čokote. Najveći uzročnik ove bolesti je veća pojava cikada, zbog toga što su cikade glavni prenosioci ove fitoplazme. Prilikom svojih vizuelnih pregleda, stručnjaci su utvrdili veliki broj ovih cikada:

-Naš cilj ove godine je bio da obiđemo više tih malih poljoprivrednih proizvođača koji imaju vinovu lozu na manjim površinama zbog toga što znamo da oni ne vrše suzbijanje tog štetnog organizma. Što se većih zasada tiče, oni uglavnom rade te tretmane u okviru te zaštite. U tim većim zasadima nismo pronašli simptome bolesti. Naša preporuka proizvođačima, kod čijih zasada nismo utvrdili crvenilo ili žutilo, je ta da obeleže takve čokote i da ih režu zasebno. Prvo treba orezati one čokote koji su vizuelno zdravi, a kasnije ove kod kojih se sumnja prisustvo ovih bolesti –rekla je Jeremić i dodala da se prisustvo ove fitoplazme može utvrditi samo laboratorijskim analazima.

Ona je dodala i da se ova bolest može da se prenese i makazama prilikom rezidbe, te obavezno preporučuje dezinfekciju alata za rezidbu. Najbolje je makaze prilikom svakog reza potopiti u varikinu ili u alkoholu od 96 posto. Mnogi samo premazuju alat, ali iz Poljoprivredne službe preporučuju potapanje i da se prilikom rezidbe stalno nosi neka posuda sa pomenutim materijama.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .