Naslovna // Vesti // Zaštita zasada voća i povrća: Obavezno tretiranje aktivnim materijama

Zaštita zasada voća i povrća: Obavezno tretiranje aktivnim materijama

“Nestabilno vreme sa padavinama utiče na pojavu plamenjače i pepelnice” rekla je Ružica Đukić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini

U krompiru je vizuelnim pregledom utvrđeno prisustvo larvi krompirove zlatice. Iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini, proizvođačima se preporučuje da obiđu svoje useve i da ukoliko primete prisustvo larvi krompirove zlatice izvršte tretiranje na bazi  aktivne materije metaflumizon: od 0,2 do 0,3 litara po hektaru:

-Nastavljeno vreme izaziva pojavu odgovarajućih uslova za plamenjaču krompira.  Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da preventivno izvrše tretiranje sredstvima na bazi aktivne materije metiram u količini od 2 kilograma po hektaru. Što se tiče kupusa, u ranoj proizvodnji je primećeno prisustvo vaši, zatim janjih legla kupusove sovice i pojedinačno prisustvo tripsa. Protiv ovih insekata, potrebno je izvršiti tretiranje sredstvima na bazi cipermatrina u količini 0,3 litara po hektaru –rekla je Ružica Đukić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Što se voća tiče, mora se preventivno delovati protiv pojave šupljikavosti lista na koštičavom voću sredstvima na bazi aktivne materije kaptan u količini od 0,2 do 0,3 odsto. Nestabilno vreme sa padavinama uzrokuje pojavu plamenjače i pepelnice:

-Da bi smo to sprečili, preventivno treba delovati sredstvima na bazi aktivne materije folpet plus metalaksil M u količini od 2 do 2,5 kilograma po hektaru ili sredstvima na bazi aktivne materije folpet plus ipravol karp u koncentraciji od 0,25 odsto. Što se tiče pepelnice, potrebno je da se deluje sredstvima na bazi aktivne materije meti dino kalp u količini od 0,05 odsto – istakla je Đukić.

Kako bi se zaštitio list plodova jabuke od infekcija, preporučuje se korišćenje kombinacija fungicida: Luna experience (a.m. tebukonazol + fluporiam) 0,075 odsto, Dithane M45, Mangokal 80, Caiman (a.m. mankozeb) u količini od 2 do 2,5 kilograma po hektaru. U toku je poleganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca, te u cilju zaštite, proizvođačima se preporučuje primena Coragena 20SC (a.m. hloantraniliprol) od 0,016-0,02 odsto.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .