Naslovna // Vesti // Završeno polaganje pilot državne mature u Jagodini

Završeno polaganje pilot državne mature u Jagodini

Đaci su prva dva dana polagali testove iz srpskog jezika i matematike, dok su trećeg dana polagali test iz opšteobrazovnog predmeta. Ovakav način polaganja državne mature trebalo bi da u zameni polaganje prijemnog ispita za upis na fakultete

Učenici Gimnazije tokom polaganja pilot testova

Polaganje pilot testova za državnu maturu, koje su vršili učenici trećeg razreda srednjih škola, završeno je danas. Širom Srbije, testirano je više od pet hiljada učenika trećeg razreda iz sto jedne srednje škole.

Pilot testovi predstavljaju svojevrsnu pripremu za polaganje državne mature 2022. godine, koja bi kao takva zamenila polaganje prijemnih ispita za fakultete, a neki od ciljeva su i provera zadataka kao i procedura koje se sprovode po školama. Miroslav Veljković, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini, istakao je da je zadovoljan kako je proteklo trodnevno testiranje u ovoj školi, gde su testove polagali učenici iz dva odeljenja:

-Sve je urađeno na jednom visokom nivou. Pozitivno sam iznenađen i iz razlog što su radili svi učenici, osim jednog koji je imao smrtan slučaj u porodici. Učenici su ovo shvatili ozbiljno i to je za svaku pohvalu. Nadam se da će i u sledećem periodu, kada bude bila matura u maju, a i kasnije sledeće godine, isto shvatiti ozbiljno jer ovo je projekat koji je od važnosti za celu zemlju. Na nedavno održanom sastanku sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom, gradonačelnikom Ratkom Stevanovićem i direktorima svih škola još jedanput je naglašeno da je zdravlje na prvom mestu. Vodimo računa o tome i zaista znači ovo što je 50 odsto učenika u školi. Tako je smanjena frekvencija, ali i kontakt učenika. To se odrazilo i na pilotiranje, jer je samo 15 učenika bilo u učionici. Sve je bilo u najboljem redu –rekao je Veljković.

-Učenicima smo rekli da se opuste i da probaju da vide gde su sa znanjem. To je najvažnije da oni sagledaju, kako bi se usmeravali jer imaju još dve godine do stvarne državne mature, tako da imaju dosta vremena da se pripreme i da shvate koje su njihove mogućnosti. Ovo je svakako jedan korak napred u školstvu –rekao je Bojan Antić, profesor u Elektrotehničko-građevinskoj školi „Nikola Tesla“ gde je testove u trajanju od 90 minuta polagalo 64 učenika.

Posle oktobarskog, sledi testiranje u maju 2021. godine, a celokupni projekat sprovodi se u saradnji sa Evropskom Unijom.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .